ABD: İran’ın petrol satışı arttı

Ct, 17/12/2022 - 17:40

OPEC tarafından yayınlanan resmi istatistikler, İran'ın ABD'nin yasadışı yaptırımlarına rağmen hâlâ dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinden biri olduğunu gösteriyor.

Welayet News  - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yayınlanan resmi istatistikler, İran'ın ABD'nin yasadışı yaptırımlarına rağmen hâlâ dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinden biri olduğunu gösteriyor.

OPEC verilerine göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde günlük olarak 2,566 milyon varil petrol üreten İran, Suudi Arabistan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt'ten sonra OPEC'in en büyük beşinci petrol üreticisi olarak biliniyor.

İran, bu dönemde toplam OPEC petrol üretiminin yüzde 8,7'sinden fazlasını oluşturdu. OPEC'in bu yılın üçüncü çeyreğindeki toplam üretimi günlük 29 milyon 442 bin varil olarak gerçekleşti.

İran'ın bu dönemdeki petrol üretimi, 2022’nin ikinci çeyreğine nazaran günde 11 bin varil arttı. İran bu yılın ikinci çeyreğinde günlük olarak 2 milyon 555 bin varil petrol üretmişti.

Bu yaz İran'ın petrol üretimi, geçen döneme kıyasla günde 174 bin varil arttı. İran, 2021 yazında gündelik olarak 2,392 milyon varil petrol üretmişti.

İran'ın 2022'nin 7 aylık petrol gelirine ilişkin ABD Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan rapor İran'ın bu dönemde günde 1,5 milyon varilden fazla petrol ihraç ettiğini gösteriyor.

Amerikan kurumunun raporu, Washington yönetiminin İran’ın petrol satışına yönelik uyguladığı yaptırımların başarısız olduğuna işaret ediyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle