Şam, BM’den ABD’nin Suriye'deki Yağmalamalarını Durdurmasını İstedi

Per, 15/12/2022 - 09:22

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi'ne iki ayrı mektup göndererek, Suriyeli mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin anavatanlarına dönebilmeleri için ABD'nin Suriye topraklarındaki yağma ve yasadışı varlığına son vermelerini istedi.

Welayet News  - Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne ve bu örgütün Güvenlik Konseyi Başkanı'na, işgalci Amerikan güçlerinin Suriye petrol ve buğdayını çalmaya devam ettiğine ilişkin iki ayrı mektup göndererek bu konuda müdahalede bulunulmasını istedi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı mektuplarda şu ifadelerde bulundu: ‘Son istatistikler, Amerikan güçlerinin ve bu güçlere bağlı terörist milislerin Suriye'ye yönelik saldırılarının doğrudan Suriye'ye verdiği zararın 25,9 milyar dolardan fazla olduğunu gösteriyor ve bu zarar aşağıdaki konuları kapsamaktadır:

19,8 milyar dolar değerindeki petrol, gaz ve madenlerin çalınması

Değeri 3,2 milyar doları bulan tesislerin ve altyapının tahrip edilmesi ve çalınması

"Uluslararası Koalisyon" olarak bilinen yasa dışı koalisyonun petrol ve gaz tesislerine düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı 2,9 milyar doları aşkın zarar.

Suriye Dışişleri Bakanlığı bu mektupta şunları yazdı: ‘ABD ve koalisyonunun saldırılarının dolaylı zararı, ham petrol, doğal gaz, yerli gaz, petrol türevleri ve maden kaynakları gibi üretim malzemelerinin kaybedilmesi dâhil olmak üzere 86 milyar ABD dolarından fazladır.’

Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Suriye petrol üretim sektörünün zararının 111.9 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı bu mektuplarda, uluslararası yasaların ve Birleşmiş Milletler Tüzüğü hükümlerinin ABD ve Suriye'deki müttefikleri tarafından ihlal edildiğini belirterek, Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi'nin buna son vermesi için derhal harekete geçmesini istedi.

Şam ayrıca Birleşmiş Milletler ‘den bu zararlar ve Suriye'de yasadışı olarak bulunan Amerikan askerlerinin geri çekilmesi için bir garanti vermesini istedi.

Suriye ayrıca Birleşmiş Milletler' den Suriye’deki insani durumu iyileştirmek ve Suriyeli mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşleri için uygun koşulları sağlamak adına Amerikan güçlerinin işgali altındaki petrol ve gaz sahalarını Suriye'ye teslim etmesini ve yasadışı zorlayıcı önlemleri derhal ve koşulsuz olarak iptal etmesini istedi.



Yeni yorum ekle