Batının İki Yüzlü Tutumu

Pt, 05/12/2022 - 10:07

Bazı Batı ülkelerinin liderleri, sadece isyancıları değil, sessiz çevre protestocularını bile bastırdığı halde, İran'daki ayrılıkçı ve suikastçı teröristleri "protestocular" olarak destekliyor.

Welayet News  - Bu skandal ve çelişki öyle bir noktaya ulaştı ki, İngiliz hükümetinin tam desteği altında olan Londra merkezli Suudi International TV kanalı, alenen İran polisi ve emniyet güçlerine karşı suikast ve öldürme çağrısında bulundu! Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, polis ve emniyet güçleri protestoculara karşı şiddet uyguluyor ve onlara çok sert davranıyor. Tarih şahittir ki, eğer isyancılar silahlı ve yıkıcı bir aşamaya girerse, istisnasız hepsini kılıçtan geçiriyorlar. Son yıllarda, ABD, Kanada, Fransa, İngiltere, Hollanda, İsveç, İsviçre, Avustralya ve Almanya'nın ekonomik ve çevresel koşullara karşı normal protestolara bile sert tepki verdiğini gösteren birçok görsel rapor yayınlanmıştır.

Avrupa ve ABD'de, isyan ve kargaşaya karşılık verilmesi bir suç olarak kabul edilmesine rağmen, isyancıların bastırılması hükümetlerin tam desteğine sahiptir. Ancak son iki ay boyunca, İran'daki isyanların ardından ABD ve Avrupalı siyasi liderler ve yetkililer tamamen çelişkili bir yaklaşımla isyanları desteklediler ve bildiriler yayınlayarak isyancılarla mücadele edilmemesi çağrısında bulundular. Hatta bu ayaklanmaları desteklemek için İran polisini boykot ettiler.

Amerika'da isyanlara verilen tepki çok sert ve şiddetlidir. Polisin isyancıları bastırma izni olduğu gibi, bunun devamında isyancılar mahkemeye verilir ve sosyal haklarından mahrum bırakılırlar. ABD Kongresi'nin Ocak 2021'deki isyancılar mahkemesinin hala devam etmesi ve bu ayaklanmalara katılan herkesin hapse atılması ve para cezasına çarptırılması, bunun sadece bir örneğidir. Trump'ın kendisi de bu ayaklanmaları desteklediği için bir süredir mahkemeyle uğraşmaktadır.

 

Batı'da polis veya güvenlik güçlerine yönelik saldırının ağır cezası vardır. ABD polisi, saldırı gerçekleşmese bile saldırı niyeti vardı diyerek her yıl yüzlerce kişiyi öldürüyor ve bu katil polislerin çoğu da mahkemede beraat ediyor. ABD polisinin bu eylemini, Avrupa kanallarındaki el bombası yapımı eğitimi ve Merkezi Londra'da bulunan ve İngiliz hükümetinin tam desteğine sahip olan Suudi International TV kanalında İran polisini ve güvenlik güçlerini öldürme emri ile kıyaslayın. Suudi International Tv Kanalında bir uzman bir programda şöyle diyor: "İran polisini öldürmek ahlaki ve öldürmemek ahlaksızlık olarak kabul edilebilir." Suudi Internationan Tv Kanalında İran polisini öldürme emri verilirken, İngiliz hükümetinin polise saldırı karşısında çok katı kuralları vardır. Avrupa'daki protestolarda caddeyi ve yolu kapatmak gibi bazı eylemler suç olarak kabul edilmektedir. Kısa bir süre önce bir haber yayınlandı Almanya'da bir grup, protesto etmek için sokaklara oturdu ve yolu kapattılar. Deutsche Welle (İngilizce) bu eylemle ilgili olarak Almanya İçişleri Bakanı'ndan naklen şunları yazdı: "Bu eylem Almanya'da yasadışı bir eylemdir ve protestocular kendilerini yasaların ötesinde görüyorlar. Bu suçu işlediklerinde (caddeyi kapattıklarında) meşru protesto sınırı ihlal edilmiş demektir."

Almanya İçişleri Bakanı twitter mesajında sert bir ifadeyle şunları yazdı: "Polis bu protestocuları bastırmak için benim tam desteğime sahiptir."

Kanada ve İngiltere polisi protestoları bastırmak için böyle bir yetkiye sahipken, başta İngiltere, Kanada ve Amerika olmak üzere batılı ülkeler İran'daki son protestoları destekliyorlar ve bu şekilde İran üzerinde baskı kurmak istiyorlar ama konu kendi ülkelerindeki protestoları bastırmaya gelince, polise tam yetki veriyorlar.

 

Daha yenilerde cumartesi günü bir haber yayınlandı ve İngiltere'nin yeni atanan Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere'deki resmi platformların önünde protestocuların bastırılması çağrısında bulundu. National Dergisi haberinde şu ifadelere yer verdi: "İngiltere Başbakanı, bu ülkenin polis şefleriyle yaptığı görüşmede, protestolarla birlikte halkın yaşamı alt üst olduğu için oradaki protestoların bastırılmasını istedi.

Rishi Sunak şunları söyledi: "Yasadışı protestoları bastırmak için kararlı eylemi desteklediğimi onlara açıkça belirtmek için polis şefleriyle bir toplantı yaptım. Ülkenin polis teşkilatı, yasadışı protestoları bastırmak için yeni yetkiler aldı ve bu protestoların sıradan ailelere yol açtığı kargaşa ve ıstırap ile mücadele etmek için tam desteğimi aldılar. Onlara (polise) ihtiyaç duydukları her şeyi hükümetten yeni yetkiler şeklinde alacaklarını söyledim. Şimdi onlara onlarca yeni yetki veriyoruz ve ben onları kullanmaları konusunda onlara destek olmak istiyorum."

Kanada Başbakanı: Sokağa çöp atmak protesto değildir

İran karşıtı isyancılar kalabalığının içinde pek çok kez yer alan Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Sokakları işgal etmek protestolardan farklıdır. Ayrıca, insanların memnuniyetsizliği bahanesiyle hükümeti kamu politikalarını değiştirmeye zorlamak endişe vericidir."

Justin Trudeau, bu açıklamaları, bu yılın başlarında Covid-19 yasalarına karşı "Özgürlük Kervanı" protestolarına karşı olağanüstü hal yasasını kullanmasını soruşturan bir soruşturma komisyonuna verdiği ifadede dile getirdi. Trudeau bu konuşmasında şunları söyledi:

"Protestolarla mücadele etmek için bu yasayı uygulamayı kabul etme konusunda haklı olduğumdan eminim ve bu konuda rahatım."

Kanada Başbakanı, bu yılın başlarında bu ülkedeki olağanüstü hal yasasını uygulayarak, protestocu kamyon şoförlerinden oluşan ve Ocak ve Şubat aylarında birkaç hafta boyunca sokakları ve Ottawa şehrini işgal edip kapatan "Özgürlük Kervanı" olarak adlandırılan hareketin protestolarına son vermesi için güvenlik güçlerine talimat verdi.

Tags: 


Yeni yorum ekle