BM raporunda düşündüren tablo! 'Türkiye kokain üssü oldu'

Cu, 02/12/2022 - 08:01

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, "BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin ‘2021 Dünya Uyuşturucu Raporu’ verilerine göre Türkiye en fazla kokainin yakalandığı ülke. En çok eroinin ele geçirildiği üç ülkeden de biri." dedi.

Welayet News  - İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, TBMM Genel Kurulu'nda, "Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin ‘2021 Dünya Uyuşturucu Raporu’ verilerine göre Türkiye en fazla kokainin yakalandığı ülke. En çok eroinin ele geçirildiği üç ülkeden de biri" dedi. Cesur, Türkiye'de uyuşturucu bağımlılığı tedavisi görenlerin yüzde 47.8'inin ortaokul ve lise çağında olduğunu olduğunu söyledi

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, TBMM Genel Kurulu’nda dün Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde söz aldı. Cesur, sigara ve alkol bağımlılığının uyuşturucunun giriş kapısı olduğuna dikkat çekerek, iktidarın bu alanda uyguladığı politikaları eleştirdi.

Cesur, şunları söyledi:

“Görüşülen kanunun komisyon görüşmelerinde dile getirilen ortak görüşlerden biri; tütün ve alkol bağımlılığının milyonlarca yetişkinin ve çocuğun hayatlarını olumsuz şekilde etkilediği, önlenebilir ölüm ve hastalıkların birinci sebeplerinden olduğu ve uyuşturucunun giriş kapısı olduğu… Bakalım durum nasıl ve nasıl bu hale geldik?

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin ‘2021 Dünya Uyuşturucu Raporu’ verilerine göre Türkiye en fazla kokainin yakalandığı ülke. En çok eroinin ele geçirildiği üç ülkeden de biri. ‘Avrupa Uyuşturucu Raporu 2022: Trendler ve Gelişmeler’ raporunda yer alan verilere göre; Türkiye’de ele geçirilen uyuşturucu miktarı pek çok türde tüm Avrupa’da yakalanan uyuşturucuyu geride bırakmış durumda.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2022 Türkiye Uyuşturucu Raporu ise, Türkiye’nin uyuşturucu konusunda hem hedef hem de transit rota niteliği taşıdığına işaret ediyor. Peki bu tablo neden ve nasıl ortaya çıktı, ne oldu Türkiye’de? Söyleyelim:

İktidar, ekonomiyi yönetemeyince, döviz ve sıcak para ihtiyacını karşılamak için vergi muafiyetleri, kaynağı belli olmayan paranın önünü açan uygulamaları devreye soktu. 2016’dan beri düzenli Varlık Barışı adı altında yasalar çıkarılıyor. Bu yasal düzenleme, ülkeye giren ve sisteme sokulan paranın kaynağının sorulmayacağını taahhüt ediyor.

Ülkemiz; OECD Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü’nün yayınladığı son rapora göre; Suriye, Ürdün, Yemen, Mali gibi ülkelerle birlikte gri listede. Ve sonuçta, para politikasında başarısız olan iktidarın bu tercihleriyle ülkemizin kapıları maalesef inanın çok üzülerek söylüyorum, suç çetelerine açılmış oldu.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2020 raporuna göre, 15 yaş altı uyuşturucu kullanım oranı yüzde 0.4’ken; 2021 raporunda yüzde 14. Yine, 2020'de 15-19 yaş arası kullanım oranı yüzde 11.7’yken 2021’de aynı yaş kullanım oranı yüzde 37.4. Uyuşturucu bağımlılığı tedavisi görenlerin yüzde 47.8'i 19 yaş altı yani ortaokul ve lise çağında.

Ortada çok büyük bir toplum sağlığı ve güvenliği sorunu var ve biz İYİ Parti olarak halkımızın, özellikle gençlerimizin uyuşturucunun pençesinde zarar görmelerinden, zehirlenmelerinden endişeliyiz. Bu konudaki önerge ve tekliflerimizi maalesef reddettiniz.

Halkımız yoksullukta eşitlendi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. 7’den 70’e herkes mutsuz, endişeli ve kaygılı. İşte ülkeyi getirdiğiniz nokta bu. 2019’da 49,8 milyon kutu antidepresan satılırken, 2020’de bu 54,6 milyon, 2021’de 59,6 milyon kutu olmuş.

Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu’na göre, Türkiye 146 ülke arasında 112. sırada; mutsuzuz yani. Süfli heveslerle ülkemizi terk etmiyorlar gençlerimiz. Ve bu durumda sizler değil, onlar sizin ülkeyi getirdiğiniz bu duruma içleri acıyarak bakıyorlar.



Yeni yorum ekle