Emir Abdullahiyan: İran'ı Bölme Komplosu Hezimete Uğradı

Çar, 23/11/2022 - 20:46

İran Dışişleri Bakanı, düzenlediği basın toplantısında dış siyaset ile ilgili soruları yanıtladı ve gündemi değerlendirdi. 

Welayet News  - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan; "Dış siyasetimiz, komşulara odaklanmak ve Asya ekseninde hareket etmeye dayalıdır. Doğru bir istikamette olduğunu da düşünüyoruz.  Son 14 ayda Avrupa'dan Asya'ya kadar ticaret hacmimiz yüzde 37'den 571'e kadar arttı. Bu gelişmenin büyük bir bölümü petrol dışı olmuştur." dedi. 

 Emir Abdullahiyan "Elimizde bulunan net belgelere göre, İran'da terör savaşı yaratma ve İran'ı bölme komplosunun yenilgiye uğradığını söyleyebilirim." dedi. 

Emir Abdullahiyan, Irak'ın kuzeyine yönelik operasyonlar ile ilgili olarak; "Son 8 ayda yabancı müdahaleler zirveye ulaştı. Kuzey Irak'ta 76 terör ve devrim karşıtı örgüt aktif. ABD ve İsrail silahları İran'a girdi. Tahran ve Bağdat'ta iki kez Iraklı ve Kürt Bölgesel Yönetimi makamları ile görüştük. Dostlarımız bu terör örgütlerini uzaklaştıracaklarını ve silahsızlandıracaklarının sözünü verdiler." dedi. 

Emir Abdullahiyan "Komşu ülkelerden tehdit kaynağı söz konusu olduğu müddetçe silahlı kuvvetlerimiz girişimlerini devam ettirecek." vurgusunda bulundu. 

İran'a yönelik UAEA Guvernörler Kurulu kararını da değerlendiren Emir Abdullahiyan "Üç Avrupa ülkesi, Siyonist ve ABD lobisi olayları doğru okuyamıyor. Müdahaleci açıklamaları var. Bazı makamlar yanlışlarını diyaloglarında düzeltmeye çalıştılar. Ajans'ın da siyasi bir istikamette adım attığı açık ve nettir." dedi. 

Emir Abdullahiyan, Ukrayna savaşında İran İHA'larının kullanıldığına dair ise "Hiçbir kanıt sunmadılar. Savaştan önce İHA'larımızdan Rusya'ya satmıştık." dedi. 

Emir Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye operasyonu ile ilgili olarak; "Suriye hükümeti Türkiye güvenliğini temin etme hususunda hareket edeceğini kabul etmişti." dedi.



Yeni yorum ekle