İran, İsrail altyapısını felç edebilecek bir ‘sıfır gün’ açığı keşfetmeye yakın

Sa, 22/11/2022 - 14:11

ClearSky siber güvenlik CEO’su Boaz Dolev, 21 Kasım’da Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) konferansında verdiği bir röportajda, İran’ın İsrail’in altyapısını felç edebilecek bir “sıfır gün” açığı elde etmeye yakın olduğunu dile getirdi.

Welayet News  - Sıfırıncı gün açıklarından yararlanma, yazılım veya donanımdaki bir güvenlik açığını ortaya çıkaran ve hedef yazılımın satıcısı gibi herhangi biri bir şeylerin ters gittiğini fark etmeden çok önce karmaşık sorunlar yaratabilen bir kusurdur. Güvenlik açığı keşfedilene ve düzeltilene kadar, bilgisayar korsanları programları, verileri, ağları veya tüm sistemleri olumsuz yönde etkilemek için bu güvenlik açığından yararlanabilir.

Dolev, İranlı bilgisayar korsanlarının ABD, Rusya ve Çin’in siber yetenekleriyle aynı seviyeye gelmek için İsrail’deki hayati öneme sahip altyapıya sızmak için yeteneklerini geliştirmek için titizlikle çalıştıklarını iddia ediyor.

İran’ın İsrail ve ABD dronlarının iletişim bağlantısını kırmaya “her zamankinden daha yakın” olduğunu ve onları bilgisayar korsanlığına karşı savunmasız hale getirdiğini de ekliyor.

Yine de İsrail, İran’ın yeteneklerinin sınırlı olduğuna ve henüz İsrail’in saldırı ve savunma yeteneklerine meydan okuyamayacağına inanıyor. 

Dolev, İran’ın 2020’de birkaç kez İsrail’in su altyapısına girmeye çalıştığını, ancak sistemlere zarar vermeyi veya su kaynağını etkilemeyi başaramadığını belirtiyor.

Batılı bir yetkili o zamanlar Financial Times’a “ [İsrail’in] başlangıçta düşündüğünden daha karmaşıktı” dedi . “Başarılı olmaya yakındı ve neden başarılı olmadığı tam olarak belli değil.”

Ek olarak Dolev, Tahran’ın Tel Aviv’e karşı bir siber saldırı düzenlemek için çok cepheli bir yetenek oluşturmayı planladığı iddia edildiğinden, İran’ın siber yeteneklerini Batı Asya’daki müttefiklerine ihraç etme planını detaylandırdı.

Ocak 2021’de Dolev’in siber firması ClearSky Cyber, Lübnan direniş grubu Hizbullah’a bağlı bir siber birimin dünya çapında sayısız şirketin sunucularını başarıyla hacklediğini ifşa etti.

Dolev, keşfin ardından yaptığı açıklamada, “Bu grup, kritik veritabanlarının kontrolünü ele geçirirken ve değerli bilgileri çalarken, uzun süre radar altında başarılı bir şekilde çalıştı” dedi.

Konferansın bir diğer konuğu İsrail ordusu İstihbarat Başkanı Aharon Haliva, İran’a karşı sürdürülen örtülü çalışmalara değinerek, İsrail’in İran nükleer anlaşmasını sabote etmeye çalıştığını iddia etti..

Haliva , “İran’ın saldırganlığına karşı hareket ettiğini bildiğim tek ülke şu anda içinde bulunduğumuz bir ülke [İsrail]” diye ekledi.

İstihbarat şefi, İsrail ordusunun ABD’deki muadilleriyle görüştüğünü ve onları uranyum zenginleştirme eşiği “yakında” aşıldığında İran’a karşı harekete geçmenin faydası olmadığını söyledi.

Haliva, “Nükleer anlaşma oldukça , İran zenginleştirmeye yüzde 90 oranında başladığında uluslararası toplum ne yapacak merak ediyorum” dedi.



Yeni yorum ekle