Avrupa neden Amerika'ya Iraklı sivilleri öldürdüğü için yaptırım uygulamadı?

Sa, 22/11/2022 - 14:05

Avrupa Parlamentosu üyesi Mick Wallace yaptığı açıklamada, ‘Avrupa Birliği çelişkili bir yaklaşımla Amerikan güçlerinin Iraklı sivilleri katletmesi karşısında sessiz kaldı ve bu ülkeye karşı herhangi bir yaptırım uygulamadı.’ dedi.

Welayet News  - Avrupa Parlamentosu üyesi Mick Wallace, Avrupa Birliği'nin Batı Asya'da başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Batılı ülkelerin işlediği suçlara yönelik çelişkili yaklaşımına tepki gösterdi.

Mick Wallace, Twitter sayfasından yayınladığı bir mesajda, Amerikan ordusunun Irak'ta sivillere karşı işlediği suç ve cinayetlerle ilgili bir tweet'e yanıt olarak şunları yazdı: ‘Avrupa Birliği, Amerika’nın Irak'taki bu katliamına karşılık olarak ABD'ye hangi nedenle yaptırım uygulamak istemedi?’

Avrupa parlamentosunun bu üyesi, ABD ve NATO tarafından Batı Asya'da sivillere karşı işlenen ortak suçlarla ilgili olarak şunları söyledi:

‘ABD, diğer NATO üyelerinin de yardımıyla Irak'a düzenlediği yasa dışı saldırıda bir milyondan fazla vatandaşı öldürdü ve hala bu terörizm nedeniyle kimseye yaptırım uygulanması yönünde herhangi bir talep yok...’

Avrupa Parlamentosu temsilcisinin tepki gösterdiği tweet dizisinde, Irak'ta sivil cesetlerin yanındaki Amerikan askerlerinin fotoğrafları yayınlandı.

Bu mesajlardan birinde şunlar yazıyordu: ‘2005 yılında bu tarihte (19 Kasım), ABD Deniz Piyadeleri Irak'ın Hadise şehrinde beş saatlik bir katliam başlatarak aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da bulunduğu 24 silahsız sivili öldürdü. Bu katliam nedeniyle tutuklanan tüm katiller hapse atılmadı ve bu katliamdan kurtuldular.

Bu, Avrupa Birliği'nin çelişkili davranışını göstermektedir. Rusya'nın Ukraynalı sivillere hiçbir şekilde saldırmayacağını defalarca vurgulamasına ve bu operasyonun amacının sadece Kiev'i Nazileşmekten kurtarmak ve silahsızlandırmak olduğunu söylemesine rağmen Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna'ya saldırdığı bahanesiyle Rusya'ya yaptırım uyguladı.’

Öte yandan son haftalarda Ukraynalı yetkililer, batılı ortaklarıyla birlikte İran İslam Cumhuriyeti'nin Rusya'ya insansız hava aracı ve silah tedarik ettiğini iddia etti.

Ancak Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Vershnin, Batılı ülkelerin İran'ın Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya İHA sağladığı yönündeki suçlamalarının asılsız olduğunu ve batının bu iddialarla Ukrayna'ya yasa dışı silah sevkiyatını meşrulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti daha önce birçok kez İran ve Rusya'nın savunma iş birliğine sahip olduğunu ancak İran’ın, Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya silah göndermediğini açıklamıştı.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan geçtiğimiz günlerde Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirerek şu ifadelerde bulundu: ‘Ukrayna'da savaşın devam etmesine karşıyız ve ateşkes için çalışıyoruz. Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararına göre silah ihracatı ve ithalatı yasağımız bulunmuyor, ancak Rusya'ya Ukrayna’daki savaşta kullanması için herhangi bir silah vermedik. Biz, NATO'nun bölgede genişlemesine ve Ukrayna'daki savaşa karşıyız.’



Yeni yorum ekle