Suud Rejiminin Yemen’de Katlettiği Çocuk Sayısı 8 Bini Geçti

Pt, 21/11/2022 - 07:48

Yemenli kadın ve çocuk hakları alanında faaliyet gösteren yasal örgüt "İntisaf", ABD liderliğindeki işgalci Suudi-BAE koalisyonunun suç ve cinayetlerine ilişkin yeni bir rapor yayınladı.

Welayet News  - Bu örgüt raporunda, bu saldırının başlangıcından bugüne kadar geçen sekiz yılda Yemen'de 8 bin 116 çocuğun öldürüldüğünü ve yaralandığını açıkladı.

20 Kasım, Dünya Çocuk Günü vesilesiyle şunu hatırlatmak gerekir ki, Suudi Arabistan, 3 bin 860 Yemenli çocuğu öldürmüş ve 4 bin 256 çocuğu da yaralamıştır.

Bu örgüt şu açıklamalarda bulundu: ‘İşgalci koalisyonun saldırıları, 5 bin 559'u çocuk olmak üzere 6 bin sivilin sakat kalmasına yol açtı.

1 milyon 400 bin Yemenli çocuk en basit haklarından mahrumdur ve 2 milyon 300 binden fazla beş yaş altı çocuk yetersiz beslenme sorunu yaşamaktadır.

Her gün 80'den fazla bebek, uluslararası olarak yasaklanmış silahların kullanılması nedeniyle ölüyor. Prematüre bebek sayısındaki artışın sebeplerinden biri de bu konudur. Öyle ki her yıl Yemenli bebeklerin %39'u prematüre doğuyor ve bu yani, 1 milyon 120 bin bebek demektir.

Suudi koalisyonu, Yemenli kadın ve çocuklara yönelik tüm suçlardan sorumludur. İnsan haklarına sahip çıkan uluslararası kuruluşların bu alanda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelerini istiyoruz.’

Bu bağlamda, San’a merkezli Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Sağlık Bakanlığı danışmanı Dr. Necip el Kabati şunları söyledi: ‘Yeni doğan bebeklerin %39'u prematüredir, bu da 2015'te savaşın başlamasından önceki döneme kıyasla keskin bir artıştır.

Suudi koalisyonunun saldırıları ve yasaklanmış silahların kullanılması, Yemen'de prematüre bebeklerin doğumunun ana nedenidir. Bu silahlar, insan hakları kurumlarının Yemen savaşında kullanıldığını defalarca rapor ettiği ve kınadığı silahlardır.’



Yeni yorum ekle