Rusya'ya Karşı Savaşmak İçin 800 Suriyeli Terörist Ukrayna'ya Gönderildi

Cu, 18/11/2022 - 09:53

Suriye'nin İdlib eyaletindeki yerel kaynaklar, aralarında IŞİD’lilerin de bulunduğu 800 teröristin Rus ordusuna karşı savaşmak üzere Ukrayna'ya gönderildiğini açıkladı.

Welayet News  - Spuntikin aktardığı haberde Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib eyaletindeki yerel kaynaklar perşembe günü 800 silahlı paralı askerin Ukrayna'daki çatışma bölgelerine ve Rusya'ya karşı savaşa katılmak üzere bu şehirden ayrıldığını açıkladı.

Bu kaynakların ifadesine göre, bu sayıda paralı askerin gönderilmesi operasyonu son iki hafta içinde İdlib eyaletinin kuzeybatısında bazı kesimlere hâkim olan “Heyet-i Tahrir-i Şam” grubu (eski adıyla Nusra Cephesi) ile koordineli olarak iki aşamada gerçekleştirildi.

 

Bu rapora göre, daha küçük gruplar halindeki teröristler önce "Sarmada" şehrinin kuzeyindeki "El Cihad" ve "El Beşir" kamplarına gönderildi. Oradan da gece "Bab el-Hava Sınır Kapısından" Türkiye'ye gittiler.

Yerel kaynaklar şu açıklamalarda bulundu: ‘800 silahlı kişinin çoğu Suriye uyruklu ve "Felig-i Şam", "Ulusal Özgürlük Cephesi" ve "el-Felig es-Salis" gibi Türkiye tarafından desteklenen gruplara mensuptur ve kendi aralarında anlaşma çerçevesinde Ukrayna'ya doğru hareket etmişlerdir. Bu teröristlerin taşınmasına yönelik lojistik operasyondan da Nusra Cephesi sorumludur.

Gönüllülerle anlaşma imzalama ve tam olarak bilinmeyen nedenlerle üye toplama operasyonları "Nusra Cephesinin" elindedir ve bu terör örgütü bunun karşılığında yukarıda adı geçen silahlı örgütlerin sözleşmeli paralı askerlerine Hama eyaletinin kuzeybatısındaki “Gab Ovası”" bölgeleri ile İdlib'deki "Cisr eş Şuğur" bölgesinin bazı bölgelerindeki merkezleri terk edip Ukrayna'ya gitmeleri için ayda 5 bin dolara varan büyük mali teşvikler teklif etmiştir.

Bu kaynaklar ayrıca şunları söyledi: ‘İdlib'de Ukrayna'daki savaş için paralı asker toplamakla uğraşan özel askere alma büroları gayri resmi olarak kuruldu. Ayrıca öncelik, ağırlıklı olarak pasaport sahibi olan ve Ukrayna'ya daha kolay seyahat edebilen Avrupalı ​​terörist askerleredir. Tabii ki, Suriye'deki Avrupalı ​​​​teröristler daha fazla savaş deneyimine sahipler. Öte yandan, sadece bu teröristler ailelerini Suriye'den çıkarıp yanlarında Ukrayna'ya götürebilirler.

Ukrayna'nın farklı bölgelerinde çatışmaların tırmanması ve gerilla güçlerinin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulmasının ardından, Türkiye'nin doğrudan desteklediği "Tahrir el-Şam" ve "Özgür Suriye Ordusuna" bağlı teröristlere Ukrayna’ya gönderilmek üzere gönüllü günler çekmeleri için yeni emirler verildi.   

Şu ana kadar Ukrayna'ya giden teröristlerden yaklaşık 60'ı IŞİD örgütünün İdlib'deki mevcut kolu olan "Ensar el-Tevhid" grubuna ait ve bunların çoğu Suriyeli olmayan ve yabancı uyruklu kişilerdir. Bu teröristler, Irak ve Suriye'deki yenilginin ardından İdlib'e ulaştıklarından beri Nusra Cephesi ile her zaman ideolojik ayrılıklar yaşamışlardır.

Bu raporun yazıldığı ana kadar, İdlib şehri ve banliyölerinde Ukrayna'ya gönderilecek paralı asker toplama büroları faaliyet gösteriyordu ve teröristin çoğu da bu çalışmaya ilgi gösteriyor.

Suriyeli teröristlerin Ukrayna'ya gönderildiği haberi ilk kez yayınlanmıyor. 24 Ekim’de Suriye'nin el-Vatan gazetesi şunları yazdı: ‘Nusra Cephesi'nin kıdemli lideri "Ebu Muhammed el-Culani"

Eylül ayının başında İdlib'in batısındaki "Cisr eş Şuğur" şehrinin kuzeyindeki "El-Şuğur" bölgesinde, çoğunluğu Çeçen, Rus ve Uygur olan terörist liderlerle görüştü ve onları yabancı bir tugaylık çerçevesinde Ukrayna'ya gönderdi.

Suriye'deki "Hırbet el-Coz” yasadışı geçişi Türkiye'ye gitmek için en önemli geçiştir ve Türk İstihbarat Teşkilatı bu görevlerin yerine getirilmesi için gerekli lojistik desteği sağlamaktadır.’



Yeni yorum ekle