Suudi Arabistan rejimi, Şii din alimlerini tutuklamaya devam ediyor

Cu, 11/11/2022 - 13:23

S. Arabistan hükümeti, Katif ve el-Ahsa bölgelerinde Şii Müslümanları bastırmada her zaman Şii alimleri ve liderleri hedef alıyor. Suudi hükümeti, din alimlerini hedef alarak dini hareketleri ve Suudi Arabistan'daki Şii gençlerin motivasyonunu engellemeye çalışıyor

Welayet News  - Geçtiğimiz hafta Suudi yetkililer, Suudi din alimi Şeyh Muhammed el-Abad'ı hiçbir açıklama veya gerekçe göstermeden tutukladı. El-Cezire haber ajansının aktardığına göre, Şeyh Muhammed el-Abad yaklaşık yedi ay önce serbest bırakıldı ve Suudi yetkililer onu geçen hafta tekrar tutukladı.

Şeyh Muhammed el-Abad, Mart 2022'de serbest bırakılmadan önce yaklaşık 3 yıl hapiste kalmıştı. Şeyh el-Abad, vatandaşlık haklarını savunmadaki cesur ve dik duruşu ile Suudi ailesinin yolsuzluk ve eylemlerini eleştirmesi nedeniyle tutuklandı.

Suudi Arabistan'da şu anda cezaevinde bulunan Şii din alimlerinin sayısı 20 kişiye ulaştı.

Şimdiye kadar düzinelerce Suudi Arabistanlı Şii, Suudi ailesinin güvenlik kurumları tarafından tutuklandı. Suudi Arabistan'da her dönemde Şii aktivistler ve muhalifler tutuklanmıştır. Ancak Haziran 2017'de Muhammed bin Selman'ın veliaht prens seçilmesinden bu yana Şiilerin ve Suudi muhaliflerin tutuklanma ve bastırılma oranı önemli ölçüde arttı. Öyle ki Mayıs 2019'da Suudi hükümeti 37 kişiyi infaz etti ve soğukkanlılıkla başlarını bedenlerinden ayırdı. Ayrıca 12 Mart 2022'de Suudi Arabistan'ın doğusundaki el-Ahsa ve Katif bölgelerinde yaşayan 41 Suudi Şii protestocu idam edildi.

Suudi yetkililer, din adamlarını keyfi bir şekilde tutukladı ve daha sonra kendilerini savunma veya bir avukat atama haklarını reddederek onlar için adil olmayan bir yargılama düzenledi. Ardından ağır cezalar verdiler.

Suudi Arabistan'da yaygın olarak görülen insan hakları ihlalleri, uluslararası insan hakları örgütlerinin ve gruplarının her zaman dikkatini çeken bir konu olmakla birlikte, Suudi Arabistan'da özellikle Şiilere yönelik mezhepsel şiddet ve sistematik ayrımcı politikaların da gündeme geldiğini belirtmek gerekir.



Yeni yorum ekle