İran’dan İlham Aliyev Açıklamalarına Tepki

Çar, 09/11/2022 - 10:52

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın İran İslam Cumhuriyeti'nin Ermenistan'ı destekleme hususundaki açıklamalarına tepki gösterdi.

Welayet News  - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bu açıklamalara tepki göstererek; "Bizim ilkeli siyasetimiz, iyi komşuluk yapma ve tüm komşular ile ilişkileri geliştirmeye dayalıdır, herhangi bir komşumuz ile ilişkileri geliştirmek diğer komşular ile ilişkilere karşı hareket etmek anlamına gelmez." dedi. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Karabağ münakaşası hususundaki İran'ın ilkeli duruşuna da değinerek "İran İslam Cumhuriyeti, hep Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne ve ihtilaflarının barışçıl bir şekilde çözümüne vurgu yaptı, bu yüzden Azerbaycan topraklarının işgalini hep kınadı ve en üst düzeyde bu toprakların kurtarılmasına vurgu yaptı." dedi. 

Kenani iki yılda yakın bir süredir Azerbaycan'ın siyasi, askeri ve güvenlik olmak üzere farklı alanlarda Ermenistan ile farklı düzeylerde görüştüklerini belirterek bu sürecin İran tarafından desteklendiğini ancak İran'ın Ermenistan ile görüşmelerinin neden kaygıya neden olduğunun anlaşılamaz bir durum olduğunu da belirtti. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Azerbaycan ve Ermenistan sınırındaki tatbikatın önceden planlanmış bir durum olduğunu resmi mecralar üzerinden gereken bilgilerin verildiğini de vurguladı. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, sözlerinin sonunda şöyle bir vurguda da bulundu: "Kafkasya sorunlarının çözümü bölge dışı güçlerine müracaat etmekle çözülemeyecek. Bölge ülkelerinin başkentlerinde çözülebilecektir. İran İslam Cumhuriyeti bir kez daha iki kuzeyli komşu arasındaki sorunların çözümü için hazır olduğunu belirtmek istiyor." 

İlham Aliyev ise Şuşa şehrinin kurtuluş yıldönümünde yaptığı konuşmada; Siyonist Rejim ile ilişkilerin gelişmesine değinmeden İran’ı Ermenistan'a yakınlaşmak ve Ermenistan'ı desteklemekle suçladı.



Yeni yorum ekle