İran'daki terör eylemlerini Amerika yönlendiriyor!

Cu, 04/11/2022 - 09:00

Küresel terörün hamisi ABD, İran’daki yıkıcı ve bölücü gösterileri desteklemeye devam ederken, istihbarat raporlarına da giren Tavaana Okuluna operasyon düzenlendi. Tavaana'ya yapılan operasyonda 3 kişi yakalandı.

Welayet News  - İran, ülkede kaos yaratmaya çalışan silahlı terör örgütlerinin yanı sıra ABD İstihbaratı ile bağlantılı sivil kuruluşları da kıskaca aldı. Bu yapılardan biri de Tavaana Okulu / TavaanaTech kuruluşu, İran istihbarat raporlarına girdi. Bu iki kuruma önceki gün yapılan operasyonda 3 kişi yakalandı. Diğer yanda ABD, İran’ı baskı altına almak için muhalif İranlılarla Birleşmiş Milletler çatısı altında da çalışmalar başlattı.

İran, ülkedeki şiddet eylemlerinde başrol oynayan CIA destekli terör ve Sivil Toplum Örgütlerinin üzerine gitmeye devam ediyor. İran devletini hedef alan eylemlerde GAMOH, Halkın Mücahidleri, PKK/PJAK, Komale, PAK, İ-KDP ve IŞİD gibi terör örgütlerinin yanı sıra çok sayıda STK da etkin aktif faaliyet yürütüyor. İlk etapta terör örgütlerinin yurt içindeki ve Irak’ın kuzeyindeki karargahlarına geniş kapsamlı operasyonlar yapan İran, bu örgütlerin harekat alanını önemli ölçüde daralttı. Bu operasyonlara paralel olarak da sivil yapılara operasyonlar yapılmaya başlandı. Son operasyon ise 17 Ekim’de Aydınlık gazetesinin gündeme getirdiği Tavaana Okulu / TavaanaTech kuruluşuna yapıldı. İranlı yetkililer, Tavaana ile bağlantılı “N.M.”, “Y.F.” ve “M.M.” isimli şahısların yakalandığını açıkladı. Bu şahısların adı geçen kurumdan kara para aklama yöntemiyle para aldığı belirtildi.

ABD fonuyla ‘yumuşak yıkım’ kursu

ABD, İran’daki eylemlerle kullanacak kadrolar yetiştirmek için Tavaana aracılığıyla “Birleşik harp ve yumuşak yıkım eğitim kursları” düzenliyor. CIA’nın yan kuruluşları olan Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı USAID’ın fonlarıyla kurulan Tavaana, internet üzerinden kendilerine ulaşanlara eğitim veriyor. Liderlik yeteneklerinin geliştirilmesi, demokrasinin kurumsallaşması, kadın hakları, dijital güvenlik, web sitelerinin oluşturulması ve yayınlanması, insan hakları ve uluslararası mekanizmalar, yaralanmaların tedavisi, laiklik ve din özgürlüğü, işçi örgütleri ve hakları gibi ana başlıklar altında dersler yapılıyor. Bunlarla beraber, yurttaşlık eğitimi, İslam ve eşcinsellik sorunu, azınlıklar ve kültür politikası, LGBT hakları, öğrenci hareketi ve mobil güvenlik gibi konular işleniyor.

Sosyal medya operasyon ağı

Tavaana’ya ait resmi iki Twitter hesabı bulunuyor. Birisinde İran’daki gösterilerde protestocular lehine olan görüntüleri yayınlanarak algı çalışması yapılıyor. Dünya kamuoyunun ilgisini İran’a çekmek ve İran devleti üzerindeki baskıların daha da artırılması için mesajlar paylaşılıyor.  “Tavaanatech” hesabında ise daha çok eylemcilerin teknolojik gelişimini sağlayacak bilgiler paylaşılıyor. İnternet filtrelerini kırmak için gerekli VPN’lerin isimleri, bunların nasıl kullanılacağı, eylemcilerin birbirleriyle internet olmadığı zaman hangi uygulamalarla haberleşeceğine dair bilgilere yer veriliyor. Aynı zamanda sosyal medyada paylaşım yapılırken nelere dikkat edilmesi ve eylemcilerin yüzlerinin mutlaka buzlanması gerektiği, buzlama için hangi programın kullanılacağı anlatılıyor.

İran’ın istihbarat raporu

İran İstihbarat Bakanlığı ile İran Devrim Muhafızları İstihbarat Bakanlığı CIA’nın İran’daki eylemlerine dair hazırladığı geniş kapsamlı bir raporu 28 Ekim günü kamuoyuna açıkladı.

ABD istihbaratının Mossad ve İngiltere dış istihbarat servisiyle şiddet gösterilerine nasıl hazırlandığı anlatıldı. Raporun ayrıntılarında eylemcilerin kullandığı para trafiği bilgisi yer aldı. CIA’nın açığa çıkmaması için para trafiğini karmaşık hale getirmeye çalıştığı belirtilen rapora göre, kripto para, yetkisiz borsa platformları ve kara para aklama yöntemleri kullanıldı. Ayrıca 3’üncü ülkelerde parayı teslim alan şahısların İran’a dönerek ilgili eylemcilere parayı dağıttığı kaydedildi. Tavaana Okulu gibi “düzenleyen kuruluşların, İran dışında başka ülkelerde de faaliyet yürüttüğü bildirildi. Bu ülkelerin hangileri olduğu açıklanmazken, ilgili ülkelerin istihbarat birimleriyle gerekli bilgilerin paylaşıldığı not edildi.

Milyar dolardan fazla bütçe

İran istihbarat raporlarında eylemler sürecinde halkı kışkırtmak için peş peşe siber saldılar yapıldığı da ifade edildi. Bu saldırıların halka hizmet veren kurumlara yönelik yapıldığı kaydedildi. Hizmetler aksatılarak halkın yönetime karşı ayaklandırılması hedeflendi.

Raporda açık kaynaklardan elde edildiği belirtilen, Washington’un İran’a karşı ayırdığı bütçeye de yer verildi. Buna göre ABD, İran’ın bölge ülkeleriyle ilişkisini bozmak, itibarını zedelemek ve İran’ın hareket alanını daraltmak için ilgili büroya 353 milyon dolar, İran’ın nükleer faaliyetlerini engellemek için 295 milyon dolar, “Birleşik harp ve yumuşak yıkım eğitim kursları” için 55 milyon dolar, Amerikan Dünya Medya Ajansına 840 milyon dolar bütçe ayrıldı.



 

Ayrılıkçı teröristlerle görüşme

CIA yetkililerinin Irak’ın kuzeyinde teröristlerle yaptığı görüşmeler de rapordaki bir başka ayrıntı oldu. Haziran ayında İran Kürdistan Demokrat Partisi’ni genel merkezinde ziyaret eden CIA yetkililerinin, burada İKDP Genel Sekreteri Mustafa Hicri ile görüştüğü belirlendi. Görüşmede Hicri’nin yanı sıra örgüt liderlerinden Taher Mahmudi, Kemal Kerimi, Muhammed Nazif Kadri ve Muhammed Salih Kadri’nin eşlik ettiği saptandı. CIA’nın bir diğer durağının ise PAK olduğu belirlenmişti. Burada da PAK lideri Hüseyin Yazdan Panah ile görüşüldüğü öğrenildi. Görüşmelerde bu örgütlerin İran’a karşı daha aktif rol oynaması istenmişti.

İranlı muhalifler ABD’yle kol kola

ABD, İran’ı etki altına almak için Birleşmiş Milletler çatısı altında da yoğun faaliyet sürdürüyor. İran’a karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde toplantı tertipleyen ABD,

İran’a yönelik kararlar aldırtmaya çalıştı. Toplantıda Rusya ve Çin temsilcileri ise İran’daki olayların bir içişleri meselesi olduğunu, buna müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı. Toplantıya daha önce ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmeler yapan İranlı muhalif Nazanin Boniadi de katıldı. ABD BM Temsilcisi Linda Thomas Greenfield’ın yanı başında oturan Boniadi, uluslararası toplumun İran’a karşı kayıtsız kalmamasını istedi. Toplantı sonrası ABD’li temsilciyle çekildiği fotoğrafı Twitter’dan paylaşan Boniadi, “Bu toplantıyı düzenlediğiniz için teşekkür ederiz. Liderliğinize minnettarız” ifadelerini kullandı. Boniadi’nin kendilerine ilham kaynağı olduğunu söyleyen Linda Thomas Greenfield da “İranlı yetkililerin barışçıl gösterile şiddet uygulamasına karşı sessiz duramayız” açıklaması yaptı. Aydınlık gazetesi daha önce Nazanin Boniadi’nin ABD kuruluşu olan CFR’nin bir üyesi olduğunu ortaya çıkartmıştı.

Tags: 


Yeni yorum ekle