Türkiye-İsrail ilişkilerine arabulucu olan Aliyev, şimdi de Azerbaycan’a İsrail’de büyükelçilik açıyor

Sa, 01/11/2022 - 23:24

Azerbaycan, İsrail işgali altındaki topraklarda büyükelçilik açmaya hazırlanıyor. İsrail ile ilişkilerinden ötürü komşusu İran ile sürekli problem yaşayan Aliyev rejimi, işgalcilerle ilişkide yeni bir sayfa daha açıyor.

Welayet News  - İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, İsrail Yayın Kurumu Kan11’in internet sitesine yaptığı açıklamada İsrail ve Azerbaycan arasındaki diplomatik ilişkilerin 1992 yılından beri var olmasına ve İsrail’in Bakü’de büyükelçiliği ve konsolosluğu olmasına rağmen Azerbaycan’ın İsrail’de resmi bir büyükelçilik açmadığını belirtti.

Azerbaycan, geçtiğimiz Temmuz ayında Tel Aviv’de ticari temsilcilik ofisi açtı. İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynakları, ticari temsilcilik ofisinin, Azerbaycan’ın İsrail’deki büyükelçiliği için bir başlangıç olduğunu ifade etti.

Kan11’de yapılan açıklamalarda Azerbaycan parlamentosundan bir yetkilinin açıklamalarına yer verildi. Azerbaycanlı yetkili, Bakü’deki yetkililerin İsrail’de büyükelçilik açması konusunda prensipte karar verdiğini belirttiği ve ‘şu ana kadar yaşanan gecikmelerin teknik nedenlerden kaynaklandığı’ ifade edildi. 

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, geçtiğimiz Eylül ayının sonunda Azerbaycan’ı ziyaret etmişti. Gantz, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri ve güvenlik dosyalarını ele aldı. Görüşmelerde Bakü ile güçlü ilişkileri olan Ankara ve Tel Aviv arasındaki ilişkilerin yeniden başlaması konusu masaya yatırıldı.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Gantz, Aliyev ile yaptığı görüşmenin arından Azerbaycanlı mevkidaşı Orgeneral Zakir Hasanov ile bir araya geldi. Gantz ve Hasanov, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin önemini ele aldı.

Aliyev,  Türkiye-İsrail normalleşmesinde arabulucu oldu

Şarku’l Avsat’ın Tel Aviv’deki diplomatik kaynaklardan aktardığına göre Aliyev, İsrail ve Türkiye arasında arabuluculuk rolü oynadı. Azerbaycan’ın çabalarıyla Ankara ve Tel Aviv arasındaki ilişkilerin iyileşmesi için adımlar atılmaya başlandı.



Yeni yorum ekle