BM ırkçı işgali normalleştiriyor

Çar, 26/10/2022 - 12:39

İşgalci rejim İsrail'in sömürgeci genişlemesi Filistin'in neredeyse tamamına yayıldı ve BM ise var olan gerçekleri göstermek ve anlatmak için zaman harcıyor.

Welayet News  - İşgalci rejim İsrail'in Filistin'i işgali, Mayıs 2021'de kurulan ve BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yetkilendirilen BM Bağımsız Soruşturma Komisyonu'nun yakın tarihli bir raporunun yasa dışı olduğunu söylüyor. Raporda, "Komisyon, İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesinin, kalıcılığı ve İsrail'in toprakların bazı kısımlarını fiilen ve hukuken ilhak etmek için giriştiği eylemler nedeniyle uluslararası hukuka göre artık yasadışı olduğu sonucuna varmak için makul gerekçeler olduğunu tespit ettti.

Belge BM Genel Kurulu'na sunulacak. “İşgalin yasa dışılığını belirlemek için kullanılabilecek iki göstergeyi” not eder: kalıcılığı ve ilhak faaliyetleri.

Son derece önemli olan, raporun İsrail'in güvenlik anlatısını ele almasıdır. 

"İsrail'in bazı meşru güvenlik endişeleri olmasına rağmen, komisyon, İsrail'in Batı Şeria'da uyguladığı önemli sayıda politika ve eylemin bu endişeleri gidermeyi amaçlamadığını, aksine güvenliğin genellikle İsrail'in toprak genişlemesini haklı çıkarmak için kullanıldığını tespit ediyor. "

Rapor yeni bir şey ortaya koymasa da -Filistinliler on yıllardır böyle iyi belgelenmiş ihlaller yaşıyorlar- BM gerçekten rapora kulak vermeli ve apartheid (ırkçı ve ayrımcı) rejimin güvenlik anlatısını destekleyerek İsrail'in sömürgeci şiddetini ve genişlemesini korumak için Filistinlilerin hayatlarını tehlikeye atmayı bırakmalıdır. 

BM, bu sahte anlatıyı çoğunlukla Gazze bağlamında, yerleşimci-sömürge girişimi, yerleşim bölgesini bir silah test alanına dönüştürmek için uygun bir an olduğuna karar verdiğinde, meşrulaştırmaya özen gösteriyor. Ancak raporun belirttiği gibi, İsrail güvenlik anlatısını Filistin halkının yaşamlarının tüm ayrıntılarını kapsayacak şekilde genişletti, böylece hareket özgürlüğünü kısıtladı ve sömürgeleştirilmiş nüfusu sürekli olarak güvensiz hale getirdi. Rapor, İsrail'in askeri işgali ve ilhakı da dahil olmak üzere ihlallerinin görmezden gelinemeyeceğini açıkça ifade ediyor, ancak BM ne yapacak ve bu kadar net bir şekilde işaret edilen tutarsızlıkları nasıl giderecek?

Uluslararası toplumun eylemsizliğinin İsrail'in ihlallerinin hızını, sömürgeci ve askeri işgalinin kalıcılığını kolaylaştırdığı gerçeğinden kaçış yok. Gerçekten de, bu raporun İsrail'in Filistin'i yasadışı işgalini tesis etmek için gerekli olması, BM'nin İsrail'in varlığına olan sarsılmaz desteğinin bir başka kanıtıdır. Gerçekte, BM 1947 Bölünme Planı aracılığıyla sömürge sürecini başlatmamış ve daha sonra uluslararası örgütün çok iyi bildiği bir şey olan İsrail'in sömürge düzenini savunmamış olsaydı, rapor gereksiz olurdu.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, tahmin edilebileceği gibi BM raporunu "önyargılı, yanlış, kışkırtıcı ve bariz bir şekilde dengesiz" olarak nitelendirdi.

Rapor, İsrail'in yasa dışılıklarını ve uluslararası hukuk ihlallerini ele alma ihtiyacı konusunda net. BM ortada, ikiyüzlü bir şekilde duruyor ve İsrail'i korumak için tavsiyeleri muhtemelen reddedilecek veya basitçe rafa kaldırılacak bağımsız komisyon üyelerinin zamanını boşa harcadığı için çağrılması gerekiyor. 

Daha da önemlisi, BM'nin İsrail'in sömürgeci şiddetinin kolaylaştırıcısı olarak rolünü netleştirmesi gerekiyor ki Filistin halkı kurtuluşları için kendi davasını açabilsin ve her şeyden önce İsrail'i ve onun ırkçı, sömürgeci eylemlerini normalleştiren uluslararası normlara bağlı kalmasın..

MEMO-Tercüme/İsrail Post



Yeni yorum ekle