İran: 520.000 Afgan öğrenci İran'da eğitim görüyor

Pt, 24/10/2022 - 12:55

İran cumhurbaşkanı Afganistan İşleri Özel Temsilcisi Hasan Kazımi Kumi ''Bu eğitim yılında İran okullarında 520.000 Afgan öğrenci okuyor.'' dedi.

Welayet News  - Hasan Kazemi Kumi, İran'da yaşayan Afganlarla ilgili şöyle dedi: Afganistan'daki koşullar sosyal, siyasi, ekonomik vb. boyutlarda belli bir istikrara ulaşana kadar Afgan uyrukluların İran'daki varlığı devam edeceğini söyledi.

İran cumhurbaşkanının Afganistan meseleleri özel temsilcisi, ''İran'ın bölgedeki en göçmen dostu ülke olduğunu belirterek, "Bölgedeki hiçbir ülkenin, hatta Pakistan'ın bile İslam Cumhuriyeti göçmenlerini kabul edecek çekiciliği ve kapasitesi yok ve hiçbir ülke  Afganistan'da gelişmelerden İran kadar etkili değil.'' dedi.

Yeni İslam medeniyetinin oluşumunda Afganistan halkının en büyük rol ve etkiye sahip olabileceğini belirten Kazımi Kumi, şunları kaydetti: Göç konusuna uzun vadeli stratejik bir bakış açısının olmaması, Afganistan'ın bu konudaki temel sorunudur.

İranlı yetkili ayrıca,  şunları söyledi: ''Amerika'nın İran'la Taliban'ı meşgul etme girişimi, Amerika'nın bölgedeki güvensizliği artırma politikaları ve kapsamlı bir ulusal hükümet kuramaması İran'ın Afganistan'da karşı karşıya olduğu zorluklar arasında yer alıyor.'' 

İran Cumhurbaşkanının Afganistan işlerinden sorumlu özel temsilcisi Hasan Kazımi Kumi  dün Tahran'ın güneyinde yer alan  Kum kentinde yaşayan Afganlı bir dizi akademisyen, profesör, entelektüel, bilimsel ve kültürel şahsiyetle bir araya geldi.



Yeni yorum ekle