İran Dışişleri Bakanı: Her türlü sınır değişikliğine karşıyız

Cu, 21/10/2022 - 20:13

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan’un davetine icabetle dün üst düzey siyasi bir heyetin eşliğinde Ermenistan'a gitti.

Welayet News  - Emir Abdullahiyan, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Erivan'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Emir Abdullahiyan, Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Emir Abdullahiyan, İran ile Ermenistan’ın birçok konuda hemfikir olduğunu belirterek; “Bugünkü görüşmede ortak görüşleri ve kaygıları tartıştık. İran İslam Cumhuriyeti olarak Azerbaycan ve Ermenistan da dahil olmak üzere bölgenin herhangi bir yerinde yabancı askerlerin varlığının ve yabancıların bölgeye müdahale etmesinin bölge halkının yararına olmayacağına inanıyoruz.” dedi.

İran’ın bölge Jeopolitiğini değiştirme girişimlere karşı olduğunu aktaran Emir Abdullahiyan, “İran İslam Cumhuriyeti bölgenin jeopolitiğinde, bölgenin tarihi sınırlarında ve bölgenin geleneksel koridorlarında herhangi bir değişikliği kabul etmeyecek ve bu konuyu kırmızı çizgimiz olarak görüyoruz. Eğer bu konu gündemdeyse onu önlemek için gerekli her türlü önlemi alacağız.” İfadelerini kullandı.

Emir Abdullahian, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in İran'ın üst düzey yetkilileriyle yaptığı resmi görüşmede Bakü'nün böyle bir niyetinin olmadığını ve bölgenin jeopolitiğini veya bölge sınırlarını değiştirmek gibi bir planının olmayacağını resmen açıkladığını söyledi.

Emir Abdullahian, sözlerine şöyle devam etti:

“Bölge Jeopolitiğini değiştirme planları konusunda ilgili makamlara (Azerbaycan tarafına) en üst düzeyde gerekli uyarıları yaptık. İran İslam Cumhuriyeti, böyle bir olası eylemi önlemek için gerekli tüm kapasiteye sahiptir.”

İran nükleer anlaşmasının yeniden uygulanması için Viyana'da yürütülen müzakerelerin son durumuna ilişkin Bakan Emir Abdullahiyan, ABD ile dolaylı müzakerelerin mesaj alışverişi yoluyla devam ettiğini belirterek, “Ermenistan ziyareti öncesi Josep Borrell (Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi) ile görüşmemiz oldu. Her şeyin yolunda olduğunu söyleyebilirim. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile Atom Enerjisi Örgütü arasında daha güçlü bir işbirliği oluşturulması konusunda mutabık kaldık.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, Erivan ziyareti kapsamında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Ermenistan Parlamento Başkanı Alen Simonyan ile de görüşecek.

21 Ekim’de iki ülke dışişleri bakanı İran'ın Kapan Başkonsolosluğu'nun açılış törenine katılacak.



Yeni yorum ekle