‘Dünyanın Büyük Güçlerinin Hangi Yollarla Hakimiyet Kurmayı Hedeflediğini Bilmeliyiz’

Çar, 19/10/2022 - 17:27

Bir grup genç seçkin ve üst düzey ilmi yetenek, bu sabah İmam Humeyni (r.a) Hüseyniyesi’nde İmam Hamanei ile bir araya geldi.

Welayet News  - Bu görüşme şu anda bazı seçkinlerin görüşlerini dile getirmesiyle devam ediyor.

İmam Hamanei'nin konuşmasının önemli başlıkları şöyledir:

Seçkinler ülkenin en önemli insan kaynaklarından biridir/Seçkin gençlik, nerede olurlarsa olsunlar, umut yaratırlar

- Bu korona sorunu hafifledikten sonra bu taze, canlı ve umutlu buluşma bir kez daha gerçekleştiği için Yüce Allah'a çok şükrediyorum. Hakikaten siz gençlerin, özellikle siz seçkin gençlerin varlığı, umut yaratmaktadır. Yani siz nerede olursanız olun varlığınız umut yaratmaktadır. Bu nedenle ülkenin ilerlemesini istemeyenler sizin bulunmanız gereken yerde olmanızı istemezler.

- Seçkinler ülkenin en önemli insan zenginliklerinden biridir. Doğal kaynaklar, coğrafi konumlar ve iklimsel şekil vb. bunların hepsi önemlidir ama ülkenin en önemli insani zenginliklerinden biri de seçkinlerin varlığıdır. Seçkinler büyük bir servet olarak kabul edilmelidir. Bunu büyük bir zenginlik olarak gördüğümüzde onu üretmeye çalışırız.

- Ülkenin ilerlemesinin önemli bir ayağı üniversitedir ve üniversitede de çoğunlukla ilmi seçkinlerdir. Sadece dün ve önceki gün değil, çeşitli zamanlarda üniversitelerin ve sınıfların kapatılmasına yönelik girişimlerde bulunulduğunu, öğrencilerin derse gitmediğini, hocaların gitmediğini vs. gördüyseniz, bunun nedeni üniversitenin önemli bir rol oynamasıdır. Şimdi, telefonda üniversite profesörünü "Eğer üniversiteye giderseniz şöyle olur, böyle olur" diye tehdit eden kişinin kendisinin ana ajan olup olmadığı belli değil, perde arkasında başka unsurlar var. Çünkü üniversiteleri ne kadar sakat bırakır, kapatır, yıkar ve yarım bırakırlarsa bu, bu ülkenin ve bu ülkenin ilerlemesinin düşmanları için bir ganimettir.

 

- Üniversite, müstekbirlerin hakimiyetinin önündeki en büyük engellerden biridir. Dünyanın büyük güçlerinin hangi yollarla hakimiyet kurmayı hedeflediğini bilmeliyiz. Bir gün silahlarla, bir gün aldatmayla, bir gün bilimle hakimiyet kuracaklardır.

Üniversite hakimiyeti engeller, yani ülkede bilim seviyesini yükseltebilirseniz düşmanın tahakkümüne karşı bir engel yaratmış olursunuz.

- Seçkinlerin doğuştan gelen bu yeteneği ifade edebilmeleri ve çalışma fırsatı bulabilmeleri için bir alan gereklidir. Bazen seçkin vardır ve çalışmaya da hazırdır, ancak kendisine alan sağlanmaz. Bu alan Tağut döneminde yoktu, varsa bile Tağut'un resmi politikalarının arasında değildi ve bir alan yoktu. Birçoğunun iyi yetenekleri vardı, çalışmaya da hazırdılar ama onların kafalarına vuruyorlardı. İnkılabın başlangıcından beri, Tahran Üniversitesi ve diğer üniversitelerde öğrencilerin ve akademik grupların içinde yer aldığım, öğretim görevlileri ve öğrenciler ile sürekli oturup kalktığım için tüm inancımla şunu söylüyorum ki, seçkinler için alan İslam İnkılabı ile sağlandı.

- Öncelikle, üniversiteler geliştirildi. Şu anda ülkede üniversitenin olmadığı bir yer görüyor musunuz? Ülkenin her yerinde üniversiteler var. Akademisyenlerin, öğrencilerin ve profesörlerin kapsamı genişledi. Ülkedeki öğrenci sayısı yirmi beş kat arttı. İnkılabın ilk yıllarında, 1979 ve 1980'lerde hatırladığım kadarıyla ülkede yaklaşık 5 bin profesör vardı. Şimdi bu sayı 100 bini geçti.

- Ülkede bilimin bu gelişimi çok değerlidir. Seçkin yetiştirmenin alanlarından biri de budur. Yani gerçekten de üniversitelilerimize teşekkür etmeliyiz. Onlar bizi batıya muhtaç bırakmadılar.

 

- Hiç abartısız bir şekilde şunu söylemeliyiz ki, akademik seçkinlerimiz İran'ın itibarının kaynağıdır. Sizler seçkinlerin genç neslisiniz. Sizden önce, bu kırk yılda ülkeye şeref kazandıran nice seçkin nesiller oldu. Her sorunda bilim adamlarımız sahaya girdi ve odaklandı, dünyanın bilim çevrelerinde hayranlık uyandıran şeyler yaptılar. Şimdi size birkaç örnek vereceğim, tabi bu örnekleri siz hepiniz de biliyorsunuz:

- Royan Araştırma Enstitüsü'nün araştırmaları ve başarıları; Sadece kök hücre konusunda değil aynı zamanda yaşayan bir hayvanın simülasyonunda da ve bu dünyada ender görülen bir şeydi ve gerçekleşti.

- Uzaya uydu gönderilmesi. Bu, birkaç ülkeye aittir. Bütün ülkeler buna sahip değildir. Birçoklarının uzayda uyduları var ama kendilerinin değil, kendileri fırlatmadılar. Bu uyduyu kendisi fırlatan ülke çok azdır. Tabi biz gerideyiz ama fırlattık, başardık ve gittik. Bilim adamlarımız odaklandı.

- Tahran Üniversitesi'nde insan robotlarının yapılması da çok önemliydi.

- Nükleer endüstrideki temel başarılar; Biz, Nükleer endüstrideki temel konulara ulaştık. Biz bu endüstrinin silahları ve bombalarının peşinde değiliz ama bu endüstrinin kendisi pek çok nimete sahiptir ve biz buna ulaşmayı başardık.

 

- Birkaç yıl önce fotoğrafları yayınlandığında bunların photoshop olduğunu söyledikleri gelişmiş füze ve İHA ekipmanları üretildi. Şimdi de İran'ın insansız hava araçlarının çok tehlikeli olduğunu söylüyor, "Neden falanca kişiye satıyorsunuz, falanca kişiye veriyorsunuz" diyorlar.

- Karmaşık aşıların, özellikle korona aşısı ve benzerlerinin yapılması.

- Evet, bunlar İranlı seçkinlerin yaptığı şeylerdir ve bunlar bu ülke için bir onurdur.



Yeni yorum ekle