Bartın’da maden ocağında grizu patlaması: En az 22 işçi hayatını kaybetti

Cu, 14/10/2022 - 23:53

Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’nde meydana gelen patlamada en az 22 işçi hayatını kaybetti.

Welayet News  - İlk açıklamayı yapan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın saatini 18:15 olarak verip şöyle konuştu: “Eksi 300 kodunda. İçeride -250 kodunda arama kurtarma ekibinde yer alan 74 arkadaşımız çalışmalarına devam ediyor. Şu an -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da beş kişi var. Kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Sekiz kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, madende 110 işçinin çalıştığını, valinin de bahsettiği 49 işçinin riskli bölgede kurtarılmayı beklediğini söyledi.

22 işçi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 21:45’teki Twitter paylaşımında iki kişinin öldüğünü, 20 de yaralı bulunduğunu yazdı.

İlerleyen saatlerde Soylu, hastaneye 21 işçinin kaldırıldığını, 14’ünün hayatını kaybettiğini söyledi.

Koca, yeni bir paylaşımla can kaybının 22’ye yükseldiğini duyurdu. Bakanın aktardığına göre yaralılardan sekizi yoğun bakımda, dördü serviste tedavi görüyor. Beş yaralıysa alanda kurulan acil müdahale merkezinde.

İlk belirlemeler: Sebep grizu

Maden-İş’in açıklamasına göre sebep grizu (belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen, zehirli bir gaz) patlaması. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de ilk bulguların bu yönde olduğunu söyledi.

AFAD yazdı sildi

Twitter’dan patlamanın trafo kaynaklı olduğunu yazan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bu bilginin sehven paylaşıldığını kaydederek tweet’i sildi.

Savcılık soruşturma başlattı

Bartın başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Üç savcı görevlendirildi.

Bakan Soylu ve Bakan Dönmez’in yanında İYİ Parti ve CHP heyeti ile milletvekilleri de bölgeye gitti.

İletişim Başkanlığı’nın aktardığına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yarınki Diyarbakır ziyaretini erteleyerek ‘kurtarma çalışmalarını yerinde koordine etmek için’ Bartın’a gitme kararı aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da patlamayla ilgili dört iş müfettişi görevlendirdi.



Yeni yorum ekle