Biden'den Suudi Arabistan'a tepki: Sonuçları olacak

Per, 13/10/2022 - 12:08

OPEC+ üyelerinin geçen hafta petrol üretimini azaltma kararı sonrası, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan'la ilişkileri yeniden gözden geçirdiği bildirildi.

Welayet News  - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararının ardından Suudi Arabistan ile ilişkileri gözden geçireceğini açıkladı. Biden’ın bu açıklamasına Riyad’dan yanıt gecikmedi.

Biden’ın bu açıklamaları, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez’in, silah satışları dahil olmak üzere Suudi Arabistan ile tüm işbirliğinin derhal askıya alınmasını gerektiğini söylemesinden bir gün sonra geldi.

CNN’den Jake Tapper’a konuşan Biden, “Şu anda bu ilişkileri değerlendirme sürecindeyim. Temsilciler Meclisi ve Senato kasım ayında görevine geri döndüğünde, Suudi Arabistan’ın Rusya ile yaptıklarının sonuçları olacak” ifadelerini kullandı.

ABD’den gelen bu açıklamaların ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, Suudi Arabistan’ın ABD ile stratejik ilişkilere sahip olduğunu fakat geçtiğimiz hafta alınan petrol kararının ekonomik olduğunu söyledi.



Yeni yorum ekle