San'a: Yemenlilerin hakları tanınana kadar ateşkes olmayacaktır

Cu, 07/10/2022 - 14:47

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakanı, Güvenlik Konseyi'nin son açıklamasını sorumsuz olarak nitelendirdi ve Yemenlilerin hakları tanınana kadar ateşkes olmayacağını vurguladı.

Welayet News  - Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakanı Dr. Abdulaziz bin Habtur, perşembe günü el-Mesire kanalına verdiği röportajda şunları söyledi: ‘Güvenlik Konseyi'nin Yemen ile ilgili son açıklaması sorumsuz ve kabul edilemezdir ve Yemen'e karşı işgalci Suudi-ABD koalisyonunun görüşünü yansıtmaktadır.

Ateşkesin sağlanamamasından Birleşmiş Milletler ve işgalci koalisyon sorumludur.

Yemenli çalışanların maaşlarının ödenmesi, havaalanları ve limanlardan kuşatmanın kaldırılması talebi aşırıysa, izin verin tüm dünya bizim kendi milletimizin hakkını alma konusunda aşırılık yaptığımızı söylesin. 

Yemenli askeri ve sivil çalışanlar kamu hizmeti yasasına tabidir ve ABD'nin talep ettiği şekilde çalışanların maaşlarının ödenmesine izin verecek bir mekanizmamız bulunmamaktadır.

İşgalci koalisyona üye ülkeler ve Birleşmiş Milletler ve temsilcileri ile uluslararası toplumun ikiyüzlülüğü Yemen ateşkesinin başarısızlığından sorumludur. Yemen milletinin hakları ve çıkarları müzakere edilemez ve milletimizin hakları tanınana kadar ateşkes olmayacaktır.’

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-Aziz de twitter mesajında şu açıklamalarda bulundu: ‘İşgalci koalisyon ve uluslararası toplum için şartlarımız imkânsız görünüyor. Çünkü haklarımızı elimizden almaya alışmışlar ve Yemenlilerin hiçbir hakkı olmadığını düşünüyorlar.

San'a'nın ateşkes için sunduğu şartlar ne zor ne de imkânsızdır. İşgalci koalisyon, uluslararası toplumun suç ortaklığıyla, en önemlisi çalışanların maaşlarının ödenmesi olan Yemen ulusunun insani haklarının gerçekleştirilmesinden kaçınmaya devam etmektedir ve bu konu San’a'nın 2 Ekim'de sona eren ateşkesi yenilemekten kaçınmasına neden olmuştur.

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed el-Husi de Çarşamba günkü twitter mesajında, Yemen ulusuna yönelik kuşatmanın durdurulması gerektiğini vurguladı ve şu ifadelerde bulundu: ‘Kuşatmayı kırmak ve Yemenli çalışanların maaşlarını kendi petrol gelirlerinden ödemek ve San'a havaalanından uçuş yasağının kaldırılması talebi aşırı bir talep değildir.

Aşırı olan bizim taleplerimiz değil, Güvenlik Konseyi'nin açıklamasıdır.’

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daha önce yaptığı açıklamada, Yemenlilerin aşırı taleplerinin Birleşmiş Milletlerin anlaşmaya varma çabalarını engellediğini iddia etmişti.

İşgalci Suudi koalisyonu tarafından defalarca ihlal edilen Yemen'deki ateşkes, BM görüşmelerinin ardından bir kez daha uzatıldı. İki ay daha uzatılan bu ateşkes 2 Ağustos’ta sona erdi ve tekrar 2 ay daha uzatıldı ve bu da 2 Ekim’de sona erdi.

Yemen'in istifa eden hükümeti geçtiğimiz günlerde BM'nin ateşkesi altı ay uzatma önerisini onayladığını açıkladı. Ancak Ensarullah Hareketi'nin de bir parçası olduğu Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti, bu teklifi kabul etmedi ve şu açıklamada bulundu: ‘Ateşkesin uzatılması için Şubat ayı ateşkesinde kararlaştırılan hüküm ve koşullara uyulması gerekiyor.’

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti geçtiğimiz günlerde şunları söyledi: ‘Bu ülkeyi işgal eden ülkeler, ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Bu ateşkese dayanarak San’a havaalanı yeniden açılmalı, gemilerin Hudeyde limanına girişlerinin önündeki engeller kaldırılmalı ve devlet memurlarının savaş nedeniyle yıllardır ödenmeyen maaşları ödenmelidir.

Tags: 


Yeni yorum ekle