Rezaletin böylesi: Filistin eski büyükelçisi İsrail'e yeni büyükelçi olarak atandı

Per, 06/10/2022 - 18:06

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye, İsrail'e dört yıl sonra büyükelçi atadı. Göreve daha önce Filistin Büyükelçiliği yapan Şakir Özkan Torunlar atandı. Karar tam bir rezalet olarak yorumlandı.

Welayet News  - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile İsrail'e büyükelçi ataması yapıldı. Şakir Özkan Torunlar, Türkiye'nin 4 yıl aradan sonra Tel Aviv'e atadığı büyükelçi oldu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1982 yılında mezun olduktan sonra 1983 yılında Dışişleri Bakanlığı'na giren Torunlar, 2008-2010 yıllarında Bangladeş Büyükelçisi, 2010-2014 yılları arasında ise Kudüs Başkonsolosu olarak Filistin Büyükelçiliği görevlerini yürütmüştü. Torunlar son olarak 17 Ocak 2017-Mayıs 2021 tarihleri arasında Hindistan Büyükelçisi olmuştu. 2021 yılından beri Dış Politika Danışma Kurulu üyesi olan Torunlar, İngilizce ve Fransızca biliyor.

AĞUSTOS AYINDA DUYURULMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Yair Lapid arasında yapılan görüşmenin ardından 17 Ağustos'ta karşılıklı olarak büyükelçi atamaya karar verildiği duyurulmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da görüşmenin ardından, "İlişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımların içinde, karşılıklı büyükelçileri tekrar atamak da vardı. Bu salonda Lapid ile gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında da 'Büyükelçilerin atanması konusunda çalışma başlattık' diye bir açıklama yapmıştık. Bu çalışmalar neticesinde İsrail'den de olumlu bir adım geldi. Biz de Türkiye olarak İsrail'e, Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık" demişti.

Ne olmuştu?

2010 yılında yaşanan Mavi Marmara olayından sonra iki ülke büyükelçilerini karşılıklı çekmişti. 2016'da ilişkileri normalleştirecek adımlar atılmış ve karşılıklı büyükelçiler atanmıştı. Ancak 2018'de Türkiye, İsrail'in ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere ateş açarak 60 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle büyükelçisini istişareler için geri çağırmış ve İsrail'den benzer bir adım atmasını istemişti. Büyükelçiler bir daha Tel Aviv ve Ankara'ya geri dönmediği için o tarihten bu yana iki ülkedeki en üst düzey yetkili 'de facto' olarak maslahatgüzarlar oldu. 



Yeni yorum ekle