ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlarına Çin'den tepki

Ct, 01/10/2022 - 08:37

Çin hükümeti, İran petrol ve petrol ürünlerinin satışını kolaylaştırdıkları bahanesiyle ABD'nin bazı şirketlere yönelik yeni yaptırımlarına tepki gösterdi.

Welayet News  - ABD Hazine Bakanlığı Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, İran petrolünün ihracatını kolaylaştırmak bahanesiyle 10 şirket ve bir gemiyi yaptırım listesine aldığını duyurdu. Yaptırım uygulanan şirketlerin dördü Çin merkezli.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, günlük basın toplantısında bu yaptırımlara tepki göstererek, şunları söyledi: ''Çin her zaman yasadışı ve haksız yaptırımlara ve ABD'nin sözde yargısal müdahalesine şiddetle karşı çıkmıştır.'' 

Çinli  yetkili, Amerikan tarafının herhangi bir aşamada yaptırımlara başvurmak gibi yanlış uygulamayı terk etmesi ve Nükleer Anlaşma'ya geri dönmek için müzakerelerin meyve vermesi için daha fazla önlem alması gerektiğini vurguladı.

Yeni ABD yaptırımları, Başkan Joe Biden hükümetinin müzakereler yoluyla ülkesinin nükleer anlaşmaya geri dönmesi için gerekli zemini sağlama niyetinde olduğunu iddia ettiği bir durumda geldi.

Son aylarda, Joe Biden hükümetinin yetkilileri, maksimum baskı politikasının başarısızlığını defalarca itiraf ettiler ve Amerika'yı nükleer anlaşmaya geri döndürmek niyetinde olduklarını söylediler; Ancak şimdiye kadar bu anlaşmaya dönmek için gerekli girişimlerde bulunmadılar.



Yeni yorum ekle