İran: Nükleer silahsızlanmanın ana engeli ABD ve İsrail

Sa, 27/09/2022 - 14:03

İran Dışişleri Bakanlığı Hukuk ve Uluslararası İşleri Yardımcısı Necefi "Dünya düzeyinde ABD ve bölge düzeyinde de korsan İsrail nükleer silahsızlanmanın ana engeli konumundalar" dedi.

Welayet News  - New York'ta dün BM Teşkilatı Merkezinde üye ülkelerin üst düzey yetkililerinin katılımıyla ve BM Genel Kurulunun yıllık zirve toplantısı kapsamında "Uluslararası Nükleer Silahların Tamamen İmha Edilmesi Günü" anma toplantısı düzenlendi.

İran Dışişleri Bakanlığı Hukuk ve Uluslararası İşleri Yardımcısı Rıza Necefi bu toplantıda İran İslam Cumhuriyeti Temsilcisi olarak konuşma yaptı.

Necefi ilk başta böyle bir toplantının düzenlenmesinden dolayı teşekkürlerini ifade ederek, nükleer silahların imha edilmesini uluslararası bir öncelik ve sorumluluk olarak tanımladı ve 1954 yılında ABD'nin nükleer silah kullanması nedeniyle hayatlarını kaybeden insanları saygıyla andı.

Necefi konuşmasının devamında ABD'yi dünya düzeyinde ve işgalci İsrail'i bölge düzeyinde nükleer silahsızlanma yolundaki en temel engeller olarak niteledi ve "İran İslam Cumhuriyeti, Bağlantısızlar Grubunun Nükleer Silahlar Kapsamlı Konvansiyon Müzakerelerine ilişkin önerisini tamamen destekliyor. Zira nükleer silahsızlanma zorunluluk getiren hukuki bir sorumluluk ve aynı zamanda bu tür silahların tehlikesini giderebilecek tek garantördür" diye vurguladı.

Rıza Necefi konuşmasının son bölümünde nükleer ülkelere sorumluluk yüklenmesi ve Siyonist İsrail'in silahsızlanmaya mecbur edilmesi gerektiğinin altını çizerek "İran, silahsızlanma idealine ulaşma yolunda olumlu rol oynama konusunda kararlıdır" diye ilave etti.



Yeni yorum ekle