Reisi: Süleymani Suikastı Azmettiricisi ve Failleri Yargılanmalı

Per, 22/09/2022 - 11:48

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, New York'ta BM Genel Kurulu'na hitap etti.

Welayet News  - * (Kanada'nın yerli kadınlara, İsrail'in işgal ettiği topraklarda Filistinli kadınlara muamelesine atıfla) Batı, kadın hakları konusunda çifte standartlı. Sadece tek bir tarafa odaklanıyor, diğer tarafların yaptıklarını görmezden geliyor.

* (Washington'ın Trump döneminde çıktığı ve Biden döneminde yeniden müzakere etmesine rağmen geri dönmediği anlaşmaya atfen) Amerikan hükümeti, İran nükleer anlaşmasını ayaklar altına aldı.

* Biz müzakerelerde son derece esnek davrandık. Esnekliğimiz olmasaydı, müzakereler ilk birkaç gün içinde dururdu.

* Tahran nükleer silah elde etme veya inşa etme peşinde değil, bu tür silahların doktrinimizde yeri yok.

* İran, 2015 nükleer anlaşmasının taraflarının taahhütlerini yerine getirmesini ve ABD'nin anlaşmaya uyacağına dair garantiler sunmasını istiyor. Tek bir arzumuz var: Taahhütlere riayet.

* Biden yönetimi geçmişin eski tas eski hamam hikayelerini tekrarlayıp duruyor. Bu da onların anlaşmaya dönme konusundaki taahhütlerinin hakikiliği konusunda büyük şüphe uyandırıyor. Bize garanti ve güvence verilmeden, bu taahhütleri yerine getirmeye karar vereceklerine gerçekten güvenebilir miyiz?

* Tüm bunlar, bizi haksız yere tehdit olarak göstermeye çalışan ülkelerin kendilerinin nükleer silah peşinde koşma, geliştirme ve denemeye devam ettiği bir ortamda gerçekleşiyor.

* İran'a ister nükleer bilim kapasitesi isterse kadın hakları tartışıldığında çifte standart uygulanıyor.

* (Ortadoğu'nun ilan edilmemiş tek nükleer silahlı gücü İsrail'e atıfla) Nükleer güçleri gizli kalan ülkelere hiçbir baskı uygulanmıyor.

* İran'a dayatılan yaptırımlar İran halkının cezalandırılmasıdır.

 

* (Trump'a atıfla) Önceki ABD Başkanı, birkaç yıl önce IŞİD'in ABD tarafından kurulduğunu açıklamıştı. IŞİD ABD'nin hangi yönetimi tarafından oluşturulmuş, bizim için fark etmez. Mesele, dünyanın öbür ucundan bir devletin bizim bölgemizin coğrafyasını yüzbinlerce kadın ve çocuğun kanının akması pahasına bir kez daha sınırları çizmeye çalışmasıdır. Ancak İran İslam Cumhuriyeti bu projeye dur diyerek onu geri itti. Bu terörle mücadele savaşının komutanı ile kahramanı ve IŞİD'i yok eden kişi, General Kasım Süleymani'den başkası değildi. O bölge halklarının özgürlüğü adına şehit düştü ve ABD'nin önceki başkanı bu cinayete imza attı.

* (Trump'ın suikast düzenlettiği İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin fotoğrafını göstererek) Önceki ABD Başkanı'nın işlediği ve işlediğini itiraf ettiği bu cinayetin adilce ele alınması, bu zulmün son bulması ve adaletin başı dik olması için insanlığa hizmettir. Biz General Kasım Süleymani suikastının azmettiricisi ve faillerinin kesin sonuç alıncaya kadar adil bir mahkeme yoluyla yargılanmaları konusunun takipçisi olacağız.

* Uluslararası örgütlerin baskı aletlerine dönüştüğü küresel bir değişimden geçilirken, ABD bağımsız ülkelere tahammül edemiyor.

* İsrail, Gazze'de 'dünyanın en büyük hapishanesini' inşa etmekten sorumludur.



Yeni yorum ekle