Reisi: Ajans'ta İran dosyası kapatılmadan anlaşmaya varılamaz

Çar, 21/09/2022 - 10:54

İslami İran Cumhurbaşkanı, İran'ın UAEA'daki dosyası kapanmadan bir nükleer anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, Avrupa'nın Amerika'dan bağımsız olduğunu göstermesi gerektiğini söyledi.

Welayet News  - İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ayetullah Seyyid İbrahim Reisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede İran'ın adil ve istikrarlı bir anlaşmaya varmaya hazır olduğunu vurgulayarak, Bu anlaşmayı gerçekleştirmek için güvencelerin sağlanması ve İran'ın güvenlik davalarının kapatılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Reisi, ABD'nin BERCAM nükleer anlaşmadan çekilmesine ve yükümlülüklerini ihlal ettiğine ve Avrupalıların anlaşmadan İran'a ekonomik olarak fayda sağlamak için yükümlülüklerini yerine getirmediğine dikkat çekerek, Amerika'nın anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ve ortaya çıkan zararlar nedeni ile İslam Cumhuriyeti'nin güven verici teminatlar talebinin tamamen makul ve mantıklı bir talep olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı, İran'ın Ajans'taki açık davalarının anlaşmaya varmanın önünde ciddi bir engel olduğunu ifade ederek,  şunları söyledi: Ajansın konulara yaklaşımının teknik olması ve başkalarının baskı ve önerilerinden uzak durması gerektiğini ve İran'ın davalarını kapatmadan bir anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığına inanıyoruz.

Toplantıda mevcut müzakereler için önerilerde bulunan Macron, Amerika'nın 2018'de Ajans'ın İran'ın taahhütlerini tam olarak yerine getirdiğini açıklamasına rağmen BERCAM'dan çekildiğini, Avrupalı tarafların da, İran'ın anlaşmanın ekonomik faydalarını kullanmasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediğinin bir gerçek olduğunu itiraf etti.

Macron, İran Cumhurbaşkanı’nı Fransa'ya davet ederek şunları kaydetti: İkili ilişkilerin genişletilmesi ve ekonomik ve bölgesel konularda işbirliğimizi artırabiliriz. 



Yeni yorum ekle