Avrupa Konseyi Başkanı: İran ile Anlaşmadan Vazgeçmeyeceğiz

Per, 08/09/2022 - 16:00

Avrupa Konseyi başkanı "Charles Michel" Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, Avrupa'nın İran ile nükleer anlaşmadan vazgeçmeyeceğini söyledi.

Welayet News  - "Charles Michel", Katar'ın El Cezire televizyonuna verdiği röportajda ‘AB önerisiyle ilgili olumsuz işaretlere rağmen, İran'la nükleer anlaşmadan vazgeçmeyeceğiz’ ifadelerini kullandı.

Daha önce, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, KOEP anlaşmasının yeniden uygulamaya çalışma sürecinde olduklarını açıklamıştı.

Farklılıkların ve boşlukların varlığına değinen Kirby, anlaşmanın gerçekleşmesi için bir zaman açıklayamadığını, anlaşmaya varıldığında herkesin bu konuda bilgilendirileceğini söyledi.

Analistler, Biden yönetiminin geçtiğimiz aylarda KOEP'e dönmek istememesinin nedeninin Siyonist rejimin baskısı, Kongre ile yaşanan anlaşmazlıklar ve ABD'deki iç sorunlar gibi bazı etkenler olduğunu söylüyor.

Biden, İran'a karşı azami baskı politikasının hedeflerine ulaşamadığı 2021'de göreve geldi. Bu politika, yeni bir nükleer anlaşmanın yapılamamasının yanı sıra, Atlantik'in iki yakasındaki ülkeler arasındaki ilişkilerde bölünmelere neden olarak, Amerikan dış politikasının temel araçlarından biri olan yaptırım sisteminin etkinliğini azalttı.

Öte yandan İran, yaptırımların kaldırılmasını, KOEP'in kalıcılığına ilişkin garantilerin alınmasını temel talep olarak belirledi.



Yeni yorum ekle