İran 51 şehri sivil savunma sistemleriyle donatıyor

Pt, 05/09/2022 - 11:38

İran Savunma bakan yardımcısı Tuğgeneral Mehdi Farahi, siber, biyolojik ve radyoaktif saldırılar da dahil olmak üzere hibrit savaş biçimlerinin klasik savaşların yerini aldığı konusunda uyardı.

Welayet News  - Askeri yetkililer Cumartesi günü, işgalci rejim İsrail ve ABD ile artan gerilimin ortasında İran’ın 51 şehrini sivil savunma sistemleriyle donattığını ve olası herhangi bir yabancı saldırıyı engellemek için hava savunmalarında hazırlığı artırdığını söyledi 

İran medyasına göre, Savunma Bakan Yardımcısı Tuğgeneral Mehdi Farahi, sivil savunma teçhizatının İran'ın "tehdit ve risk türüne göre 24 saat kesintisiz yazılım kullanarak tehditleri tanımlamasını ve izlemesini" sağlayacağını söyledi.

Siber, biyolojik ve radyoaktif saldırılar gibi hibrit savaş biçimlerinin klasik savaşların yerini aldığını belirten Farahi, "Günümüzde ülkelerin gücüne bağlı olarak muharebelerin şekli daha karmaşık hale geldi" dedi. İran'ı tehdit edebilecek ülkeleri isimlendirmedi.

Bu arada, İran'ın hava savunma karargahının komutanı Tuğgeneral Qader Rahimzadeh, kuvvetleri arasında hazırlığın en yüksek seviyede olduğunu söyledi.

Yarı resmi Mehr haber ajansına göre Rahimzadeh, "Bugün ülkenin hava sahası lisanslı uçuşlar için en güvenli ve sözde saldırganlar için en güvensiz" dedi.

İran, İsrail ve ABD'yi son yıllarda ülkenin altyapısını bozan siber saldırılarla suçladı. İran ayrıca, sorumluluğunu ne teyit ne de inkar eden İsrail'i nükleer tesislerini sabote etmekle suçladı.

ABD-İran askeri gerilimleri de bölgeyi uzun süredir rahatsız ediyor. Son olayda İran, her iki ülke nükleer müzakereleri sürdürürken bile bu hafta başlarında Kızıldeniz'de ABD askeri yelkenli insansız hava araçlarını ele geçirdi. 

Salı günü, ABD Donanması, İran Devrim Muhafızları deniz kuvvetlerinin Körfez'deki ABD 5. Filosu tarafından işletilen insansız bir yüzey gemisini ele geçirme girişimini engellediğini söyledi.  İran, insansız hava aracının deniz trafiği için bir tehlike oluşturduğunu söyledi. 

Ayrı bir gelişmede, devlet medyası kuzey İran'daki güvenlik güçlerinin yasaklı Bahai inancının 12 takipçisini tutukladığını söyledi.

İran, Bahai inancını İslam'ın sapkın bir uzantısı olarak görüyor ve takipçilerini, bir asırdan fazla bir süre önce inşa edilmiş bir Bahai tapınağının İsrail'de olması nedeniyle İsrail'le bağları olmakla suçluyor. 

Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere insan hakları grupları, son aylarda düzinelerce tutuklama ve evlerin yıkılmasıyla birlikte dini azınlığa yönelik artan saldırıyı kınadı.

Bahailer, İran'ın 1979'daki İslam devriminden bu yana yüzlerce inancının hapse atıldığını ve idam edildiğini söylüyor. Hükümet, inançları nedeniyle insanları gözaltına aldığını veya idam ettiğini reddediyor.

Middle East Eye/Tercüme: İsrail Post

Tags: 


Yeni yorum ekle