Çin, ABD ile Müzakerelere Yeniden Başlama Şartlarını Açıkladı

Cu, 02/09/2022 - 08:59

Çin hükûmeti ABD'ye, iklim değişikliği konusunda ABD ile müzakereleri sürdürmenin şartının, Nancy Pelosi'nin Ağustos ayı başlarında Tayvan'a yaptığı ziyaretin "olumsuz etkisini" ortadan kaldırmak olduğunu hatırlattı.

Welayet News  - Reuters haber ajansına göre, Çin daha önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 ve 3 Ağustos'ta Tayvan'a yaptığı ziyarete yanıt olarak iklim görüşmeleri ve askeri üst düzey komutanlar arasındaki görüşmeler de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda ABD ile ikili iş birliklerini askıya alacağını duyurdu.

Eski ABD Dışişleri Bakanı ve bu ülkenin şimdiki hükûmetinin iklim değişikliği özel elçisi John Kerry, Salı günü Financial Times'a verdiği röportajda Pekin ile Washington arasındaki iklim müzakerelerinin yeniden başlatılması temennisinde bulundu.

Bu röportajın devamında Kerry, Çinli ve Amerikalı yetkililerin Mısır'ın Şerm El-Şeyh bölgesindeki gelecek Kasım ayı BM iklim toplantısından önce "Birbirlerine tekrar dönebileceklerini" umduğunu söyledi.

John Kerry'nin konuşmasına tepki olarak Çin, ABD ile iklim müzakerelerinin yeniden başlamasının, Washington'un Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin "olumsuz etkisini" ortadan kaldırmak için ne yaptığına bağlı olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Reuters Haber Ajansı'na gönderilen yazılı açıklamada, "ABD tarafı, Pelosi'nin iklim değişikliği konusunda Çin-ABD iş birliğinin kaçınılmaz bir koşulu olan Tayvan'a gönderilmesinin olumsuz etkisini ortadan kaldırmalı" dedi.

Bu açıklamada, Çin'in iklim değişikliği ile ilgili uluslararası forumlara aktif olarak katılmaya devam edeceği vurgulandı.

Bu koşul, Amerikalı yetkililer ve Washington'un müttefik ülkelerinin Tayvan'a yaptığı kışkırtıcı geziler zincirinin devam ettiği ve son durumda Salı günü, ABD'nin Arizona eyaletinin valisi Doug Ducey başkanlığındaki bir başka Amerikalı politikacı heyetinin Tayvan'a gittiği bir sırada, Çin tarafından gündeme getirilmekte.

Tags: 


Yeni yorum ekle