Amerikalı Eski Yetkili: Kasım Süleymani'nin Öldürülmesi Irak'taki Etkimizi Azalttı

Pt, 29/08/2022 - 14:34

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika masasının eski direktörü Steven Simon, kaleme aldığı bir yazıda, Irak'taki Amerikan etkisinin azalmasının, Donald Trump yönetiminin İslam Devrimi Muhafızları Kudüs Gücü eski komutanı General Kasım Süleymani'ye suikast düzenlemesinin bir sonucu olduğunu açıkladı.

Welayet News  - Steven Simon, Irak'ta bu günlerde yaşanan krizlerin "Nuri el-Maliki ve Mukteda es-Sadr liderliğindeki iki grup arasındaki iç Şii bölünmelerden" kaynaklandığını yazarak şöyle dedi: "Bu konu bizi yeniden Süleymani'nin ABD tarafından Irak'ta öldürülmesine götürüyor. ABD'nin bu çatışmaları kontrol altına almaya yönelik mevcut çabalara müdahale etmesinin bir yolu varsa, o da Irak'taki ana oyuncularla temas kurmaktır."

Amerikalı eski yetkili, yaptığı analizin devamında şöyle dedi: "Ancak, mevcut kriz gerçekten Şii içi bir krizse, o zaman Süleymani'nin suikastı, Amerika Birleşik Devletleri ile az çok yapıcı etkileşim gösteren ılımlı Şii aktörler üzerindeki Amerikan etkisinin sonu olarak görülmelidir."

Steven Simon, yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: "İran ve ABD hakkındaki görüşleri ne olursa olsun, Iraklı Şiilerin, Trump yönetiminin İran'ın Irak'taki önde gelen temsilcilerinden birine suikast düzenlemesini kınamaktan başka seçeneği yoktu, çünkü Irak'ın ulusal egemenliğinin ihlali görmezden gelinemeyecek kadar korkunçtu. Özellikle ABD ile işbirliğinin sona ermesini talep eden Irak parlamentosu için.

Bu eylem, sadece Irak'ın ulusal egemenliğinin ihlali değildi. Iraklılar, Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis'i ve daha geniş anlamda Şii Gönüllü Halk Güçlerini, IŞİD zulmünden kurtarıcı olarak gördüler. Trump tarafından gerçekleştirilen diğer eylemler gibi Süleymani'ye yönelik suikast, bir sonraki başkanın Amerikan çıkarlarını ilerletmesini zorlaştıran kalıcı etkiler bıraktı."



Yeni yorum ekle