Mesut Barzani, Turgut Özal’ın kendisine getirdiği teklifi ilk kez açıkladı

Çar, 24/08/2022 - 14:08

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) eski başkanı Mesut Barzani, yazdığı kitabın 5. cildinde Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile yaşadığı diyaloğu yazdı.

Welayet News  - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) eski başkanı Mesut Barzani, yazdığı kitabın 5. cildinde Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile yaşadığı diyaloğu yazdı.

Barzani, “Temmuz 1992’de ABD’ye gitmeden önce Turgut Özal ile görüştüm. Bana açıkça Irak Kürt Bölgesinin Türkiye’ye bağlanmasını önerdi ve bu konuda Amerikalıların düşüncelerini öğrenmemi istedi” dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) eski Başkanı Barzani, 1991-2002 yılları arasındaki olayları anlatan ‘Barzani ve Kürt Kurtuluş Hareketi, Raperin, Fırsatlar ve Engeller’ adlı kitabının 5’inci cildinde Özal’ın kendisine getirdiği teklifi açıkladı.

Barzani kitabında, 1992 yılının Temuz Ayı’nın sonunda ABD’ye giderken önce Diyarbakır’a, ardından İstanbul’a gittiğini ve burada eski Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile görüştüğünü yazdı.

Barzani bu görüşmeye yönelik şunları belirtiyor: “Görüşmemizde Özal çok önemli bir noktaya değindi: ABD’yi ziyaret ettiğinizde, Amerikalılara federal veya konfederal sistem ile ilgili görüş ve düşüncelerinin ne olduğunu bir sorun? Türkiye ile bir anlaşmaya varırlarsa eğer, Irak Kürdistanı Türkiye’ye bağlanırsa, özellikle geçmişte Musul Vilayeti’nin Türkiye’den koparılması noktasında Türkiye’ye yapılan çok büyük bir haksızlık bir nebze giderilir.”

Barzani devamında şunları ifade ediyor: “Celal Talabani ile birlikte Amerikalılara Türkiye’nin taleplerini ilettik. Bu konunun büyük bir sorun olduğunu ve kapsamlı bir takip ve araştırma gerektirdiğini belirttiler. Daha sonradan bize yanıtlarını ileteceklerini ifade ettiler. Fakat daha sonraki süreçlerde bize cevaplarını iletmediler. Biz de bir daha bu konuyu onlara açmadık.”



Yeni yorum ekle