Suriye'de Amerikan petrol hırsızlığı devam ediyor

Pt, 22/08/2022 - 13:27

Amerikan ordusu ve bu ülkeye bağlı silahlı milislerin Suriye petrolünü yağmalamaları devam ediyor.

Welayet News  - Suriye'nin teröristlerle savaşa tanık olduğu 2011'den bu yana ABD, bazı terörist grupları desteklerken Suriye'nin enerji kaynaklarına el uzatmaya öncelik verdi ve son yıllarda bu ülkenin ana petrol kaynaklarını yağmalamaya başladı. 

Amerikan güçleri, Suriye Demokratik Kürt Güçleri'nin (SDG) yardımıyla Haseke ve Deyrizor'un ana petrol ve gaz sahalarını kontrolünü elinde bulunduruyor. Bu bağlamda Amerika, sırf Suriye petrolünü çalmak için yasadışı yollar inşa etti. Washington bu hırsızlığı, Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Kürt milislerinin yardımıyla yapıyor. Geçen hafta Amerika, el-Mahmudiye geçişi yoluyla 300 tanker Suriye petrolünü Irak'a kaçırdı.

8 Ağustos'ta Suriye Petrol Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD ve paralı askerlerinin günde ortalama 66  bin varil Suriye petrolü çaldığını ve bu da ülkenin petrol üretiminin %80'ine tekabül ettiğini duyurdu. Suriye petrolünün çalınması şimdiye kadar ülkenin petrol endüstrisine doğrudan ve dolaylı olarak 105 milyar dolar zarar vermiş bulunuyor.

Aslında Şam hükümetinin Amerika'yı Suriye'nin petrol, gaz ve buğday gibi doğal kaynaklarını çalmakla suçladığı ve Amerikan askerlerinin bu ülkeden çekilmesini talep ettiği bir ortamda, Amerikan askerleri Suriye petrolünü yağmalamaya ve çalmaya devam ediyor. Buna ilaveten Suriye vatandaşları, defalarca gösteriler düzenleyerek Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesini ve petrol kaynaklarının çalınmasına son verilmesini vurguladılar. 

Bu arada Suriye hükümeti, ülkenin petrol kaynaklarının Amerika tarafından çalınmasıyla ilgili olarak birkaç kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın Güvenlik Konseyi'ne yönelik itiraz ve şikayetine rağmen, ne Amerika Suriye petrol kaynaklarının çalınmasını durdurdu ne de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Amerika'yı Suriye petrol kaynaklarının hırsızlığını durdurmaya zorlamak için herhangi bir girişimde bulunmadı. 

Amerika defalarca terörle mücadele amacıyla Suriye'de bulunduğunu iddia etse de, eski Amerikan Başkanı Donald Trump, Suriye'deki Amerikan askerlerinin varlığının, bu ülkenin petrol kuyularından kaynaklandığını açıkça belirtti. Aslında terör, Suriye'nin petrol kaynakları gibi gıda kaynaklarının yağmalanması ve çalınması için bir bahane haline geldi.

Petrolün yanı sıra Amerikan askerleri, bu ülkenin Irak'taki askerlerinin kullanması için haftalık olarak çok miktarda Suriye buğdayı ve tahılı yasak yollarla Irak’a kaçırıyor. Fakat aynı zamanda, son yıllarda teröristlerin şiddetine maruz kalan Suriye nüfusunun büyük bir bölümü bizzat insani yardıma ihtiyacı var.

Çin basınından "China Daily" gazetesi geçtiğimiz günlerde Amerika’nın, Suriye petrolü ve tahılını çalma ve hırsızlık suçunda dünyadaki birçok ülkeden daha küstah hale geldiğini ve Suriye petrolünün çalınmasının da onun için bir utanç ve rezalet olduğunu yazdı.

Bu gazete, Suriye petrolünün Amerikan ordusu tarafından sürekli olarak çalınmasına ve Irak topraklarına taşınmasına atıfta bulunarak şunları yazdı: "Bu gerçek çok kolayca anlaşılır zira yağmalama ve hakların ihlali uzun süredir Amerika'nın adeta mesleği olmuştur."



Yeni yorum ekle