Amerika’dan Umman aracılığıyla Ensarullah’a teklif

Sa, 16/08/2022 - 23:07

Amerikan rejimi, Umman aracılığıyla Ensarullah hareketine Yemen’de ateşkesin uzatılması karşılığında yeni tekliflerde bulunduğu bildirildi.

Welayet News  - Yemen’den yayın yapan el-Haber el-Yemeni’nin Umman basınına dayandırdığı haberinde Amerika’nın Ensarullah Hareketi ile yeni bir arabuluculuk girişimi başlattığını bildirdi.

Haberde Amerika’nın bu girişiminin Yemen’deki Sanaa hükümetine bağlı bir heyetin Rusya ziyaretinden sonra ateşkesi uzatma niyetinde olmadıklarını açıklamasından sonra gerçekleştiğine dikkat çekildi.

El Haber el-Yemeni, Umman resmi haber ajansının Amerika’nın Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking’in Umman Sultanı Heysem bin Tarık’la Yemen’deki ateşkesin uzatılması konusunda görüşmelerde bulunduğuna dair haberine dikkat çekti ve Amerika’nın ateşkesin uzatılması konusunda yeni bir teklifte bulunduğunu bildirdi.

Habere göre Amerikalılar, Umman aracılığıyla Yemen’deki Sanaa hükümetine ateşkesi uzatmayı kabul etmesi halinde memur maaşlarının ödenmesi de dahil olmak üzere bir dizi vaatlerde bulundu.   

Amerika’nın Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, geçtiğimiz Perşembe günü Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitmiş ve Abu Dabi’de son dönemde Birleşik Arap Emirlikleri yanlısı grupların kontrolüne geçen Yemen’in Şebva ilindeki durumla ilgili görüşmüştü.

Sanaa hükümetine bağlı Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Maşat dün Ulaştırma Bakanı ile görüşerek Sanaa uluslararası havaalanının açılması gerektiğini vurgulamıştı.

Mehdi el-Maşat “Birleşmiş Milletler, ateşkesin gerekleri doğrultusunda Sanaa havaalanının tamamen ve kayıtsız şartsız açılmasını sağlamalıdır” demişti.

Yemen’de geçtiğimiz mart ayında iki aylık ateşkes yapılmış, mayıs ayında da Birleşmiş Milletler, Yemen’de çatışan tarafların aynı şartlarla ateşkesi iki ay daha uzatmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Sanaa hükümeti, ikinci defa süresi uzatılan iki aylık ateşkesin de süresinin dolmasından sonra yaptığı açıklamada “Ummanlı kardeşlerimizin çabaları neticesinde ateşkesi yeniden uzatma imkanı doğdu. Bu çerçevede ateşkes 2 Ekim’e kadar olmak üzere üçüncü kez uzatıldı” dedi.

Sanaa hükümeti Suudi koalisyonunun ateşkesin ilan edildiği mart ayından bu yana 25 bin 576 defa ateşkesi ihlal ettiğini açıkladı.



Yeni yorum ekle