Kuveyt'ten İşgal Rejimine Nükleer Silah Çıkışı; Anlaşmaya Katılmalı

Per, 11/08/2022 - 13:25

Kuveyt, İşgal rejimi İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına katılmasını talep etti.

Welayet News  - Kuveyt hükümeti şu açıklamalarda bulundu: ‘Ortadoğu bölgesini nükleer silahlardan arındırmak, bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak adına asla taviz vermeyeceğimiz bir hedeftir ve bu bağlamda İsrail, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'na katılmalıdır.’ 

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın (NPT) 10. gözden geçirme konferansına katılan Kuveytli heyetin bir üyesi olan İbrahim el-Da’i, özellikle nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu bölgesi yaratma alanında 1995, 2000 ve 2010'daki gözden geçirme konferanslarının sonuçlarının uygulanması gereğini vurguladı. 

Kuveytli bu yetkili şunları söyledi: ‘Bu anlaşmaya üye olan nükleer silah sahibi olmayan ülkelerin nükleer silahların yayılmasını önleme konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeleri, bu ülkelerin nükleer silahların tehlikelerine inanmalarının en iyi nedenidir.’ 

İbrahim ed-Da’i, bu anlaşmanın küresel hedeflerinin önemini ve gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı ve bu anlaşmaya üye olmayan tüm ülkelerin en kısa sürede bu anlaşmaya katılmalarını istedi. 

Kuveytli bu yetkili şu ifadelerde bulundu: ‘Kuveyt, Arap ülkelerini Ortadoğu'da nükleer silahlardan ve diğer kitle imha silahlarından arındırılmış bir bölge oluşturulmasına ilişkin 1995 tarihli kararı uygulamaya teşvik etmeye çalıştı. Tüm nükleer tesisler ve programlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın kapsamlı güvenceleri altında olmalıdır. 

İsrail, işgale dayalı bir güç olarak bu anlaşmaya katılmalıdır. Çünkü bölgede bu anlaşmaya katılmayan tek taraftır ve bu silahlardan arınmış bir bölge oluşturulmasına engel olmaktadır. 

Hiçbir bölgede güvenlik ve istikrar, nükleer silahlara veya herhangi bir kitle imha silahına sahip olmakla sağlanamaz.’ 



Yeni yorum ekle