İsrail'in Apartheid Devleti olarak sınıflandırılması isteniyor

Per, 28/07/2022 - 13:26

Birçok Güney Afrikalı için, Filistin halkının mücadelesi kendi ırk ayrımcılığı ve baskı tarihinin deneyimlerini çağrıştırıyor.

Welayet News  - Güney Afrika, İsrail'in Filistin topraklarını ve "Batı Şeria'nın önemli bir bölümünü" işgal etmesi konusundaki endişelerini dile getirerek, BM'yi İsrail'i bir Apartheid Devleti olarak sınıflandırmaya çağırdı.

Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'daki Filistin Misyon Başkanlarının ikinci toplantısında konuşan ülkenin Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, "Filistin anlatısı, Güney Afrika'nın kendi ırk ayrımcılığı ve baskı tarihinin deneyimlerini çağrıştırıyor. "

Güney Afrikalıların sistemli devlet destekli ırkçılığa karşı kendi mücadelelerinin onlara Filistin halkının durumunu anlama yeteneği verdiğinde ısrar eden Pandor, "Irk eşitsizliğinin, ayrımcılığın ve inkarın etkilerini ilk elden yaşadık ve bir başka kuşağa daha fazla seyirci kalamayız. Filistinlilerin sayısı geride kaldı."

Bakan, uluslararası toplumu İsrail'i Apartheid Devleti olarak sınıflandırmaya çağırdı ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (UNGA), Tel Aviv'in böyle bir sınıflandırma için gereklilikleri karşılayıp karşılamadığını resmen doğrulamak için bir komite kurması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, apartheid sonrası Güney Afrika hükümetinin Filistin konusundaki tutumunun "her zaman açık, tutarlı ve uluslararası toplumla uyumlu olduğunu" yineledi.

Oturumun ardından devlete ait Güney Afrika Yayın Kurumu'na (SABC) konuşan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Al-Maliki, Pandor'un çağrısını memnuniyetle karşılayarak, "Acıları, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini anlayabilecek herhangi bir ülke veya ülke varsa Filistin'in, Afrika kıtası ve Afrika halkıdır."

Son 27 yıldır, Filistinliler ve Güney Afrika arasındaki bağlar gelişti ve güçlü kaldı; Pretoria sık sık Filistin davasına destek sağlıyor ve İsrail'in ihlallerini dünya sahnesinde kınadı.

Geçen ay Güney Afrika, uluslararası toplumu Filistinlilerin maruz kaldığı insanlık dışı koşullardan İsrail'i sorumlu tutmaya çağırdı ve geçen yıl Afrika Birliği'nin (AU) Tel Aviv'e gözlemci statüsü vermesini de kınadı.

MEMO / Tercüme:İsrail Post



Yeni yorum ekle