Kanlı Cinayetin Gölgesinde; Bin Selman'ın Batıya Dönen Yüzü

Sa, 26/07/2022 - 16:11

Suudi Arabistan veliahdı Muhammed bin Selman, bugün Yunanistan ve ardından Kıbrıs'a gidecek.

Welayet News  - Muhammed bin Selman'ın Suudi Arabistan'ın iktidar yapısında üst düzeye ulaşmasından 7 yıl geçiyor. 2015 yılından beri Arabistan savunma bakanı olan bin Salman 2017'den sonra da bu ülkenin veliahdı olarak görevde bulunuyor. Bin Selman haziran 2017'den Ekim 2018'e kadar batı ülkelerine ziyarette bulunarak Arabistan'da kraliyet koltuğuna geçmek için kendisine meşruiyet kazandırmaya ve kendini uygulamada Arabistan'ın birinci kişisi göstermeye çalıştı.

Fakat bin Selman Ekim 2018'de büyük bir hata yaptı. 2 Ekim 2018'de Washington Post gazetesinin yazarı Cemal Kaşıkçı Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki konsolosluğunda feci bir şekilde katledildi ve cesedi de parçalandı.

Kaşıkçı cinayetinin ilk saatlerinden itibaren tüm medya araçları, cinayetin veliaht Muhammed bin Salman'ın direktifi ile işlendiğini duyurdu. Türkiye hükümetinin dolaylı olarak bu cinayetin Muhammed bin Selman emri ile işlendiğini ilan etmesi, Suudi veliahda yönelik baskıları arttırdı.

Bu cinayetten önce dış ziyaretlerini genelde ve özellikle batı ülkelerine yapan bin Selman, cinayetten sonra batıya ziyaret ortamının asla uygun olmadığını görünce sadece bir kaç kez Arap ülkelerine gitti. Bin Selman'ın Arap ülkeleri dışında ziyaret ettiği tek ülke Türkiye'ydi ve o da geçen ay gerçekleşti. Bin Selman Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile 2 saat baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Muhammed bin Selman'ın Ankara ziyareti, Erdoğan'ın 28-29 Haziran günlerinde Cidde'ye yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti.

Şimdi 4 yılın ardından Suudi veliahdın Salı günü Yunanistan ve ardından da Kıbrıs'a gideceği açıklandı. Böylece bin Selman, Kaşıkçı cinayeti ardından batıya ilk ziyaretini gerçekleştirmiş olacaktır.

Tabi ki Yunanistan'a ziyaret, Muhammed bin Selman'a baskıların azaldığını gösteriyor. Amerika başkanı Joe Biden 15 Temmuz tarihinde Cidde'ye ziyaretinde veliaht ile bir araya gelmekle, bir nevi dış baskılara son noktayı koydu ve bin Selman'ın Batı’ya ziyareti için bir başlangıç yapmış oldu.

Joe Biden 2020 başkanlık seçim yarışlarında Muhammed bin Selman ve Suudi Arabistan'ı Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeni ile cezalandırarak bu ülkeyi inzivaya sürükleyeceği vaadinde bulundu. Fakat bu vaat ise onun son Cidde ziyareti ile pratikte gözardı edildi. Bu yüzden birçok uzmana göre Muhammed bin Salman, Biden'in Batı Asya ziyaretinin başlıca kazanan tarafıdır.

Suudi Arabistan veliahdı Muhammed bin Selman'ın Yunanistan ve Kıbrıs'a yapacağı ziyaretin Riyad'ın Atina ve Lefkoşa arasındaki ilişkileri güçlendirme bağlamında yapılacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl Ekim ayında Muhammed bin Selman Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i Riyad'da ağırladı.

 

Bu arada geçen ay da Suudi Arabistan ve Yunanistan ortak ticari oturumu Atina'da düzenlendi. Suudi Arabistan veliahdı Muhammed bin Selman'ın Yunanistan ziyareti sırasında enerji, askeri ve telekomünikasyon alanlarında bazı anlaşmalar, taraflarca imzalanması bekleniyor.

Unutmamak gerekir ki Muhammed bin Selman'ın Yunanistan ve ardından Kıbrıs'a düzenleyeceği ziyaretler, onun diğer batı ülkelerine ziyaretinin başlangıcı ve tekrar Suudi Arabistan güç yapısında kendi konumunu güçlendirmek için dış siyasetinden ve desteklerinden yararlanma amacı taşıyor olabilir. Nitekim bin Selman geçen ay da Mısır, Ürdün ve Türkiye'yi ziyaret ederek bu ülkelerde üst düzey yetkililer ile bir araya geldi.

ParsToday



Yeni yorum ekle