DW: İran, dostlarına yaptırımları nasıl kıracaklarını öğretiyor

Pa, 24/07/2022 - 21:02

Önde gelen Alman medyası, Rusya Devlet Başkanı "Vladimir Putin"in İran'ın yaptırımlarla mücadele konusundaki uzmanlığını öğrendiğini yazdı.

Welayet News  - Rusya Devlet Başkanı'nın ve Erdoğan’ın Tahran ziyareti dünya medyasının ilgi odağı olmaya devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı, yaptırımların nasıl kırıldığını İran'dan öğrendi.

Alman haber kanalı Deutsche Welle'nin internet sitesi bu kapsamda Cumartesi günü Rusya Devlet Başkanı "Vladimir Putinin", İran İslam Devrimi'nin lideri İmam  Hamaney'i Tahran'da ziyaret ettiğini yazdı. Gözlemciler, Moskova'nın ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlarını aşmanın yollarını aradığına ve İran'ın yaptırımlarla mücadele konusundaki uzmanlığından ders alabileceğine inanıyor.

George Mason Üniversitesi'nde profesör olan Mark Katz, DW'ye, Rusya ve İran'ın her ikisi de Batı yaptırımları altında olduğu için, her ikisinin de onları etkisiz hale getirmek için işbirliği yapmakla çok ilgilendiğini söyledi.

Gözlemciler, kısa vadede petrol fiyatlarının etkisinin Rusya için yaptırımlardan daha önemli olduğuna inanıyor. Rusya, geçen yıl petrol ve gaz satışlarından varil başına ortalama 69 dolar fiyatla 119 milyar dolar kazandı. Bu ayda fiyatlar varil başına 115 dolara ulaştı ve petrol geliri Rusya bütçesinin %40'ını oluşturuyor.

Amerikalı tarihçi ve analist Nicholas Mulder şunları söyledi: "En iyi koşullarda bile ekonomik yaptırımların yüzde 10 ila 30'luk bir başarı oranına sahip olduğunu biliyoruz. "Rusya gibi büyük bir ülkenin onların yükünün altında ezileceğini düşünmek saflık ve hüsnükuruntudur."

Mulder, "Önce yaptırımlarla neyi başarmak istediğimizi tanımlamamız gerekiyor," dedi ve ekledi: Batı bunu İran'da, Venezuela'da, Kuzey Kore'de denedi ve hiçbir zaman işe yaramadı."

Mulder'a göre, Avrupa başka enerji kaynakları bulabileceği gibi, Rusya da mikroçipler gibi diğer ambargolu mal kaynaklarını bulacaktır.

Öte yandan gözlemciler, Rusya ve İran'a aynı anda yaptırım uygulanmasının ileriye dönük en iyi yol olmayabileceğine dikkat çekiyor.

George Mason Üniversitesi'nde profesör olan Katz, Batılı hükümetlerin Rusya ile İran arasında bir öncelik tanımasının daha mantıklı bir yaklaşım olduğuna inanıyor. Rusya şimdi Batı çıkarları için çok daha büyük bir tehditse, o zaman Batılı hükümetlerin yapabileceği şey İran'a yaptırımları kaldırmayı teklif etmek.

Katz, "Amerika, Avrupa'nın Rus petrolünü satın almayı bırakmasını istediği, ancak Amerika'nın Arap dünyasındaki müttefiklerinden ek tedarik sağlanmadığı bir zamanda, Avrupa'nın Rus petrolü yerine İran petrolünü satın alması mantıklı" dedi.

Amerikan haftalık "Newsweek"  de şöyle yazdı: Geçen hafta Tahran'a yaptığı ziyarette Putin, Ukrayna'ya saldırı emrini verdiğinden beri ilk kez eski Sovyetler Birliği sınırlarının dışına çıktı. Bu, Batı ile yüzleşebilecek ve üzerinde baskı oluşturabilecek yeni bir ittifak türüdür. Bu gezi, Suriye krizinin çözümü için düzenlenen "Astana Süreci" toplantısı kapsamında gerçekleştirildi. Bu toplantı ilkeli eylemleriyle Suriye sorununun önemli bir kısmının çözülmesine neden olmuştur.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle