San'a: Ne Barış Ne Savaş Durumunu Kabul Etmiyoruz

Cu, 22/07/2022 - 13:00

Yemen Dışişleri Bakanı, BM'nin ülkeye gönderdiği elçiye yanıt olarak, Sana'nın ne savaş ne barış durumunu kabul etmediğini söyledi.

Welayet News  - Ulusal Kurtuluş Hükümeti (San'a merkezli) Dışişleri Bakanı Hişam Şeref, Perşembe günü verdiği bir demeçte şöyle dedi: "Herhangi bir ateşkes Yemen halkının koşullarının iyileşmesine yol açmalıdır, aksi takdirde ateşkes denilemez. İnsanların sorunlarını azaltmayan her ateşkes geçici bir sukuttur."

Hişam Şeref, el-Meyadin haber ağına şu açıklamada bulundu: "Yemen, mevcut durumda olan ne savaş ne barış koşullarını kabul etmiyor ve krizi Yemen halkının yararına olacak, onur ve haysiyetini koruyacak şekilde çözmek istiyoruz."

Haber kaynaklarının bildirdiğine göre Birleşmiş Milletler, Yemen'de ateşkesin altı ay daha uzatılabilmesi için ülkede çatışan taraflara baskı yapıyor.

BM Yemen elçisi Hans Grundberg yaklaşık 1.5 ay önce, Yemen'de savaşan tarafların, ateşkesi orijinal anlaşmayla aynı koşullarla iki ay daha (11 Ağustos) uzatmaya karar verdiklerini açıklamıştı.

Ancak San'a yetkilileri, Suudi koalisyonunun ateşkesi pek umursamadığını defalarca dile getirdiler. Bu bağlamda, Ensarullah Hareketi'nin sözcüsü ve Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti müzakere heyetinin başkanı Muhammed Abdusselam, bu Salı akşamı yaptığı açıklamada, ülkede ateşkesin tam olarak uygulanmadığını duyurdu.

Abdusselam, ateşkesin ardından geniş çaplı askeri operasyonların durduğunu, ancak casus uçuşların ve hava saldırıların devam ettiğini belirterek, bu saldırıların ateşkesi ihlal ettiğini ve saldırgan Suudi koalisyonunun Sana'nın yakıt ithal edilmesini engellediğini belirtmişti.



Yeni yorum ekle