Berham Salih: Arap Ülkelerinin İran ile Sıkı İlişkiler Kurması Gerekir

Sa, 19/07/2022 - 21:58

Irak Cumhurbaşkanı, İran'ın bölgedeki gelişmelerde önemli bir aktör olduğunu belirterek, "İran'la nükleer anlaşma yapılmalı ve İran ile Arap ülkeleri arasında bir tür uzlaşma sağlanmalıdır." dedi.

Welayet News  - Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Ortadoğu ülkelerinin geçmişten ders almaları ve güvenlik ve refah için birbirleriyle işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi.

Berham Salih, CNN haber ajansına verdiği demeçte, ABD'nin İran ile nükleer anlaşmaya dönmesi konusundaki tutumuna değinerek, "İran, dünyanın bu bölgesindeki ana etkili taraftır. İran ile uzun bir sınırımız var. Her türlü kültürel, sosyal işbirliği, ortak güvenlik çıkarları, ne derseniz deyin bu konunun bizim için sonuçları olduğu açıktır. Bölge ve aslında dünya için daha geniş sonuçları var." açıklamasında bulundu.

Berham Salih, "Askeri bir çözüm yok, bu açmazı sona erdirmek için diplomatik bir çözüme ihtiyacımız var. Ortadoğu'da büyük bir sorun olan terörle mücadele için bir araya gelebileceğimiz bir güvenlik teşkilatına ihtiyacımız var." dedi.

Irak cumhurbaşkanı, "Sonunda bir masaya oturup uzmanların yarattığı sorunları tartışmamız gerekiyor. Evet; Amerika önemlidir, dünya önemlidir ama bizim bu bölgemizde (Orta Doğu) önceliklerimiz de önemlidir." diye belirtti.

Berham Salih, Siyonist rejim ile ABD'nin Batı Asya'da kurdukları ittifaklara yanıt olarak, "Tarihe geri dönersek, bu prosedür geçmişte yaşanan korkunç trajedilerin tekrarıdır. Ortadoğu böyle devam edemez. Petrole sahip olduğumuz için şanslıyız, ancak çok tehlikeli ekonomik ve sosyal zorluklarla karşı karşıyayız." açıklamasında bulundu.



Yeni yorum ekle