İmam Hamanei Erdoğan'ı uyardı: Suriye'ye karşı askeri saldırı Türkiye'nin zararına olur

Sa, 19/07/2022 - 13:38

İslam Devrimi Lideri İmam Hamanei, "Suriye'nin kuzeyinde yapılacak herhangi bir askeri saldırı kesinlikle Türkiye, Suriye ve tüm bölgenin zararına olacak.” dedi.

Welayet News - İslam Devrimi Lideri İmam Hamanei, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

İmam Hamanei görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ile ticaret hacminin mevcut kapasitelerin çok altında olduğunu dile getirerek, “Bu sorun cumhurbaşkanları arasındaki müzakerelerde çözülmeli.” dedi.

İmam Hamanei, keyfi ihtilaflardan uzak duruma ve fitne yaratıcı politikalara karşı duyarı olmanın İslam ümmetinin izzeti ve büyüklüğü için önemli olduğunu belirterek, “Bölgedeki nifak ve düşmanlığın ana sebeplerinden biri ABD'nin işgalci Siyonist Rejim’e destek vermesidir.” ifadesini kullandı.

İslam Devrimi Lideri, Filistin'i İslam dünyasının ilk meselesi olduğunu ifade ederek, “Bazı devletlerin Siyonist Rejim’le normalleşmesine rağmen, milletler bu gaspçı rejime şiddetle karşı çıkıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Amerika'ya ve Siyonist Rejime güvenilmemesi gerektiğini vurgulayan İmam Hamanei, "Bugün ne Siyonist Rejim, ne ABD ve ne de başkaları Filistinlilerin büyük hareketini durduramayacak ve sonuç Filistin halkının lehine olacaktır.” dedi.

Suriye'nin toprak bütünlüğünün çok önemli olduğunu anlatan İmam Hamanei, kuzey Suriye’de yapılacak olası askeri harekat hakkında, şunları kaydetti:

“Suriye'nin kuzeyinde yapılacak herhangi bir askeri saldırı kesinlikle Türkiye’ye ve Suriye ile tüm bölgenin zararına olacak ve teröristlere katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda Suriye hükümetinden beklenen siyasi süreç de gerçekleşmeyecek.”

Devrim Lideri, Erdoğan’ın terör örgütleriyle mücadelede ortak işbirliği teklifine, "Terörle mücadelede sizinle mutlaka işbirliği yapacağız.” yanıtını verdi.

İmam Hamanei, Erdoğan’a hitaben, “Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Sizler de Suriye'nin güvenliğini kendi güvenliğiniz olarak görmelisiniz. Suriye sorunu müzakere yoluyla çözülmeli. İran, Türkiye, Suriye ve Rusya bu sorunu diyalog yoluyla sonlandırmalıdır.” ifadelerinde bulundu.

Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a geri verilmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Ayetullah Hamanei, "Tabii ki İran-Ermenistan sınırını engelleme politikası gündemde olursa İran İslam Cumhuriyeti buna karşı çıkacaktır, çünkü bu sınır binlerce yıllık bir iletişim yoludur.” diye konuştu.

İslam Lideri, İran ile Türkiye arasındaki tüm bölgesel meselelerde işbirliğinin artırılmasının faydalı ve gerekli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Biz her zaman iç meselelerde ve Türkiye’ye dış müdahale konuusnda  Ankara hükümetini savunduk ve sizin de söylediğiniz gibi zor zamanlarda birbirimizin dostuyuz ve Türkiye'nin Müslüman milleti için dua ediyoruz.”

Erdoğan da bu görüşmede Kurban Bayramı ve Gadir-i Hum Bayramını tebirk ederek, İslam dünyasının birliği ve İran ile Türkiye arasındaki dayanışmayı artırmanın gerekli olduğunu vurguladı.

Erdoğan,  “Türkiye, İran'a yönelik zulüm karşısında hiçbir zaman sessiz kalmadı, iki ülkenin kardeşliği her alanda yaygınlaştırılmalıdır.” dedi.

İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara her zaman karşı çıktıklarını anlatan Erdoğan, "İran'ın nükleer anlaşmadaki meşru beklentilerini destekliyoruz ve Türk şirketlerini İran'a yatırım yapmaya teşvik ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Erdoğan, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye'nin tutumunun net olduğunu belirterek, “Suriye hükümetinden siyasi süreç başlatmasını bekliyoruz. Astana Zirvesi'nde Suriye meselesi gündemde ve olumlu sonuçlar almayı umuyoruz.” şeklinde konuştu.



Yeni yorum ekle