Ortadoğu’ya yeni bela!

Per, 14/07/2022 - 07:21

Ortadoğu’da “yeni konsept”in ayak sesleri duyulmaya başlandı… ABD Başkanı Biden, 4 günlük Ortadoğu ziyaretinde bu yeni “bela”nın şemasını oluşturacak…

Welayet News  - Ortadoğu’nun başının belası olan ABD, “Yeni Konsept” adı altında bölgenin başına yeni çoraplar örmeye hazırlanıyor. Ortadoğu’ya gelecek olan ABD Başkanı Biden, önce İsrail’le, sonra da 9 Ortadoğu ülkesi lideriyle bir araya gelecek. Ortadoğu’da yeni bir konseptin ayak seslerini işaret eden bu ziyarette Biden, İsrail ile normalleşen ülkeler kervanına yenilerini dahil etmeyi amaçlarken, bu ülkeler ile İsrail arasında askeri iş birliği oluşturmanın zeminini de hazırlamaya çalışacak.

ABD, ‘Yeni Ortadoğu’ hamlesinin startını verdi. Siyonist İsrail’i ziyaret edecek olan ABD Devlet Başkanı Joe Biden, Tel Aviv’de gerçekleştireceği temaslar sonrası, Suudi Arabistan’a gidecek. Bu dikkat çeken dört günlük ziyarette Biden’ın ajandasında, İsrail ile normalleşme ve Ortadoğu’yu ‘istikrara kavuşturma (!)’ maddeleri yer alıyor.

4 günde 9 Ortadoğu ülkesi ile bir arada görüşülecek

Suudi Arabistan’da Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) toplantısına katılacak olan Biden, Suudi Arabistan dışında Konsey üyeleri Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar ve Kuveyt liderleri de ayrı görüşmeler gerçekleştirecek. O ülkelerin dışında Biden ayrıca, Konsey toplantısına davet edilen Mısır, Ürdün ve Irak liderleri de bir araya gelecek.

Biden’ın ‘istikrar’ vurgusu dikkat çekti

Biden’ın, bu ziyaretleri ile ilgili en dikkat çeken nokta ise ‘Ortadoğu’da istikrar’ vurgusu oldu. Ziyaret öncesi, Washington Post gazetesinde bir makale kaleme alan Biden, “Rus saldırganlığına karşı koymak” ve “Çin’i geride bırakmak için” Ortadoğu coğrafyasının istikrara kavuşmasının önemini üzerinde durdu. ABD’nin, kuzey ülkelerini Rusya’ya karşı NATO çatısı altında toplamaya yönelik çabalarının devam ettiği bir dönemde yapılan bu ziyaretin, Ortadoğu’da da benzer bir konseptin uygulanması yönünde bir işaret olarak yorumlandı.

İsrail ile normalleşme kervanına yeni ülkelerin dahil edilmesi isteniyor

* BU yeni konsepti İsrail üzerinden kuracak olan ABD, bu nedenle bazı Ortadoğu ülkeleri ile İsrail arasında yapılan normalleşme anlaşmaların sayısını artırmayı da planlıyor. Biden’ın görüşeceği, ülkeler içinde yer alan BAE, Bahreyn, Mısır ve Ürdün yakın zaman önce İsrail ile normalleşme sürecini başlatmıştı. Bunu genişletmek isteyen Biden, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt ve Irak ile görüşmelerde liderleri normalleşmeye ikna etmeye çalışacak.

Milli Gazete



Yeni yorum ekle