İsraillilerden Biden'a protesto: Burası apartheid!

Çar, 13/07/2022 - 20:10

İsrailli sivil toplum kuruluşu (STK) B'Tselem, ABD Başkanı Biden'ın geçmesi beklenen noktalara "Sayın Başkan, bu apartheid" yazılı pankart astı. Pankartlarda ayrıca "Dünyanın en büyük devletinin başkanı olarak işgalci ve apartheid bir rejimi destekliyorsunuz"

Welayet News  - B'Tselem aktivistleri, ABD Başkanı Biden tarafından ziyaret etmesi planlanan işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Beytüllahim'deki binalara ve bilboardlara pankartlar astı.

Pankartlarda İngilizce "Sayın Başkan, bu apartheid" yazısının yanı sıra yapılan çizimde Filistin'in Batı Şeria, Gazze ve Golan Tepeleri'nin İsrail tarafından bölündüğü gösterildi.

B'Tselem Sözcüsü Kerim Cubran, Biden'ın Beytüllahim'e ziyareti sebebiyle pankartların asıldığını belirtti.



"İşgalci apartheid rejimini destekliyorsunuz"

Cubran, "Vermek istediğimiz mesaj; İsrail'in sürekli ve sistemli bir biçimde ayrımcılık uygulayan bir apartheid rejimi olduğudur" dedi.

Biden'a bu protestoyla söylemek istediklerini aktaran Cubran, "Dünyanın en büyük devletinin başkanı olarak işgalci ve apartheid bir rejimi destekliyorsunuz. Siz ve uluslararası toplum, sorumluluklarınızı üstlenmelisiniz" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Biden, 13-16 Temmuz tarihlerinde İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'ı kapsayan Orta Doğu ziyareti gerçekleştirecek.



Apartheid nedir?1

Apartheid rejimi, Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da (Namibya) 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir.

Güney Afrika'da apartheid sistemine karşı Anti-Apartheid Hareketi oluşturulmuş, ülkenin ilk siyahi devlet başkanı olarak bu makama gelen Nelson Mandela iktidarıyla ırkçı-ayrımcı uygulamalar durdurulunca Apartheid yönetiminin ortadan kalkmasıyla bu hareket de son bulmuştur.



Yeni yorum ekle