İran: İnsan Hakları Örgütlerinin Soykırım Sessizliği Tarihi Silemeyecek

Sa, 12/07/2022 - 11:36

İran İslam Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü, Bosna-Hersek'teki Müslümanlara yönelik soykırımın yıldönümünde yaptığı açıklamada, '' İnsan hakları toplumlarının bu organize açık soykırım karşısındaki ölümcül sessizliği, milletlerin tarihi hafızalarından silinmeyecektir.'' dedi.

Welayet News  - 11 Temmuz 1995'te yaklaşık 10.000 Müslüman sivil, Sırp ordusunun cinayetlerinden canlarını kurtarmak için Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentindeki Birleşmiş Milletler kampına sığındı. Bölgeyi korumakla görevli Hollandalı askerler aynı gün şehri Sırplara teslim etti. "Ratko Mladiç" komutasındaki Sırp askeri güçleri tarafından 19 Temmuz'a kadar banliyölerde organize ve sistemli bir şekilde Sırp güçleri tarafından esir alınan Bosnalı erkek ve gençler topluca katledildi. Uluslararası örgütlerin raporlarına göre yaklaşık 8500 kişi bu cinayette hayatının kaybetti.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehrumi, Twitter'da 27 yıl önce Bosna'da 8 binden fazla Müslüman 'Güvenli bölge'' ilan edilen yerde katledildiğini belirterek, insan hakları kuruluşlarının bu açık ve örgütlü soykırım karşısındaki ölümcül sessizliği, milletlerin tarihi hafızalarından silinmeyecektir.'' dedi.

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen ve Sırp güçler tarafından en az 8 bin 372 Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımın kimlik tespiti yapılan 50 kurbanı için Potoçari Anıt Mezarlığı'nda tören yapıldı.



Yeni yorum ekle