İşgalci Suudi Koalisyonu San'a'nın Yolların Açılması Önerisini Reddetti

Cu, 08/07/2022 - 12:24

Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü, Ulusal Kurtuluş hükümetinin Taiz eyaleti ve Yemen'in diğer eyaletlerinin yollarının yeniden açılması için üç öneride bulunduğunu, ancak işgalci koalisyonun bu önerileri reddettiğini açıkladı.

Welayet News  - Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü ve Yemen Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Abdülselam, Perşembe akşamı işgalci Suudi-BAE koalisyonunun ihlallerine değindi.

Muhammed Abdüsselam şu ifadelerde bulundu: ‘Ulusal Kurtuluş hükümeti, Taiz eyaletinin ve Yemen'in diğer eyaletlerinin yollarının yeniden açılması için üç öneride bulundu, ancak işgalci koalisyon bu önerileri reddetti.

Karşı taraf aslında birkaç farklı taraftan oluşuyor, işgalci koalisyon yol konusunu suiistimal ediyor ve şantaj yapıyor.

Karşı tarafın tutumu, Ulusal Kurtuluş hükümetinin insani planlar sunmasına ve vatandaşların menfaatini her şeyin üstünde tutmasına neden oldu.’

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi, tek taraflı bir eylemde bulunarak, Kurban Bayramı münasebetiyle Taiz'deki “El-Hamsin es-Sittin” yolunun açıldığını açıkladı. Bu yolun yeniden açılması, Taiz ve bazı şehirlerdeki yolların yeniden açılması için çaba sarf eden Ulusal Askeri Komite ile istişareden sonra gerçekleşti.

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi, Taiz'deki milisleri de bu yolun yeniden açılmasına karşı sabotajda bulunmaktan ve yolculara yönelik herhangi bir saldırıdan ve bunun sonuçlarından sorumlu tuttu.

Yemen'de geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler gözetiminde açıklanan ateşkes anlaşmasının şartlarından biri de Taiz şehrindeki yolların ve geçişlerin yeniden açılmasıydı.

San'a hükümeti karşı tarafla yaptığı müzakerelerde bazı hususları dikkate almakta ve halkının acı ve sıkıntılarını azaltmaya çalışmakla birlikte, insani amaçların müdahaleci askeri güçlerin yeniden güç kazanmasına neden olmamasına da dikkat etmektedir.

Ensarullah Hareketi Siyasi Konseyi üyeleri, Suudi koalisyonunun bu bölgedeki durumu siyasi bir baskı aracı olarak kullanmak için Taiz sakinlerinin çıkışını engellediğine inanıyor. Yemen Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Mişat, düşmanın Taiz konusunda inatçılığını sürdürmesi halinde tek taraflı olarak bir plan sunacaklarını vurguladı.

Yemen sahasında bulunan tüm taraflar, Ensarullah Hareketinin ve halk komitelerinin direnişlerini müzakere dışı çerçevelerde sürdürebileceğini ve siyasi müzakerelere ihtiyaçları olmadığını çok iyi biliyorlar. Bu nedenle, San'a'daki müzakere heyetinin politikasına göre, Suudi koalisyonu ve müttefikleri savaş alanında kaybettikleri ayrıcalıkları siyasi kartlarla kazanamayacaklar.



Yeni yorum ekle