Denizde gaz savaşı başlıyor

Çar, 06/07/2022 - 20:53

Hizbullah'ın tartışmalı alana insansız hava aracı saldırısı açılış salvosuydu. Hizbullah'a yakın üst düzey bir Lübnanlı yetkili, kayıt dışı bir röportajda, direnişin Lübnan'ın petrol ve doğal gaz kaynaklarını İsrail'in kontrolünden kurtarmak için tıpkı güneyi...

Welayet News  - Hizbullah'ın Cumartesi günü Lübnan'ın Karish açık deniz gaz sahasına üç silahsız keşif dronu göndermesi sürpriz olmadı. Bu olayı gerçekleştirme kararı, onu uygulamak için uygun anı beklemk üzere haftalar önce alındı. Daha fazlasının habercisi olan bu hareketin birkaç amacı vardı.

Birincisi, ekonomik bölgedeki gaz platformlarında çalışan İsrailli mühendisleri ve işçileri alarma geçirmek ve huzursuz etmek ve kendilerini güvensiz hissetmelerini sağlamak, sonunda bir deniz sınırı anlaşmasına varılana kadar gazı tahliye etmelerine ve sömürmeyi bırakmalarına neden olmak - ki bu şu anda ulaşılabilir görünmüyor.

İkincisi, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah son konuşmasında Lübnan'ın gaz sahalarını korumayı ve İsrail'in yağmalamasını engellemeyi ve Lübnan gazını çalmaya devam etmesi halinde bölgede konuşlanmış Yunan sondaj gemisine karşı harekete geçmeyi taahhüt etti. İsrail'in ABD elçisi Amos Hochstein'a verdiği yüksek profilli yanıtın büyükelçi Dorothy Shea tarafından Lübnan hükümetine iletilmesinden iki gün sonra her zamanki gibi sözünü tuttu.

Üçüncüsü, Lübnan'ın gaz rezervleri dosyasının, 2000 yılında Lübnan'ın işgal altındaki topraklarını özgürleştirdiği ve İsrail ordusunu aşağılayıcı bir yenilgiye uğrattığı gibi, onları özgürleştirmek için fiilen hükümetten direnişe aktarıldığını doğrulamak.

İsrail hava savunmasının üç İHA'yı düşürdüğünü duyurduğunda, bir Hizbullah sözcüsü kısa ve öz bir şekilde "görev tamamlandı ve mesaj iletildi" yanıtını verdi. Bu, Hizbullah'ın bu yeni deniz çatışmasında düşmanı sarsarak ilk 'psikolojik savaş' raundunu kazandığı ve ayrıca bu uyarı 'mesajının' ardından daha fazla askeri tur atılacağı anlamına geliyor. Bu, İsrail askeri komutanlığının neden bir alarm durumu ilan ettiğini ve misilleme yapmanın yollarını düşündüğünü açıklıyor. Bir gazeteye konuşan üst düzey kaynaklara göre, bu tür bir misilleme maliyetli olacaktır, çünkü bir karşı yanıt büyük bir özenle hazırlanmıştır.

Üç insansız hava aracının her biri yalnızca birkaç yüz dolara mal oldu ve her biri yüz binlerce dolar değerindeki füzeler tarafından vuruldu. İHA'lar doğu Akdeniz'deki İsrail gaz platformlarında, onların tekrar geri dönmesi amacıyla değil, denizlerdeki gaz çatışmasında yeni bir sayfa açmak, İsrail tarafını kışkırtmak ve büyük ölçekli bir füze ve insansız hava aracı saldırısını haklı çıkarabilecek şekilde misillemeye yönlendirmek amacıyla gönderildi. 

Üç düşük maliyetli, sofistike olmayan insansız hava aracının düşürülmesi Hizbullah için bir yenilgi değildir ve İsrail'in, bir zamanlar birden fazla cephede sürdürülecek bir bölgesel savaşın başlamasından korkan yerleşimcilerine güvence vermek için tasarlanmış muzaffer "zafer" kutlamalarını haklı çıkarmaz.

İsrail güpegündüz ABD koruması altında gazlarını çalarken ve Total, ENI ve Rosneft gibi anlaşmalı petrol firmalarını tehdit ederek onların gazını çıkarmalarını engellerken, milyonlarca Lübnanlı için yakıt, ilaç ve hatta şimdi ekmekten mahrum bırakılması kabul edilemez.

Hizbullah'a yakın üst düzey bir Lübnanlı yetkili, kayıt dışı bir röportajda, direnişin Lübnan'ın petrol ve doğal gaz kaynaklarını İsrail'in kontrolünden kurtarmak için tıpkı güneyi serbest bıraktığı ve İsrail'in ‘güvenlik bölgesini' silah zoruyla söktüğü gibi savaşa gitme kararını aldığını söyledi. Karish sahasındaki gaz çıkarma gemisini bölgeden çıkarmak nispeten basit ve karmaşık olmayan bir görev olacaktır.

Lübnan direnişi, güneyi özgürleştirmek ve İsrailli işgalcileri kovmak için devletten izin istemedi. Beş milyon Lübnanlı aç kalırken Lübnan karasularındaki petrol ve gaz rezervlerini özgürleştirmek için resmi onay da talep etmeyecek.

Abdulbari Atvan / Rai Al Youm

alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle