ABD Kilisesi: İsrail apartheid devletidir

Per, 30/06/2022 - 10:23

Kilise, geçmişte İsrail'e karşı sert tutumu nedeniyle eleştirilere hedef olmuştu.

Welayet News - Kilise kararları 2022 Genel Kurulunda kabul edildi, Siyonist doktrini sapkın ve putperest olarak nitelendirdi ve İsrail'in Filistinlilere yönelik muamelesini Holokost ile karşılaştırdı.

 "İsrail Apartheid"

ABD Presbiteryen Kilisesi'nin Uluslararası Katılım komitesi, ezici bir çoğunlukla "İsrail'in Filistin halkıyla ilgili yasaları, politikaları ve uygulamalarının apartheid'in uluslararası yasal tanımını karşıladığını" kabul etmek için oy kullandı, çünkü Filistinlilerin ırksal egemenlik amacıyla insanlık dışı eylemler yoluyla sistematik olarak ezildiğini belirlediler.

Karar, İsrailliler ve Filistinliler için, birincileri tercih eden ve ikincilerine karşı baskıcı olan iki yasa grubu olduğunu iddia etti. Ayrıca, Filistin topraklarının ve suyunun "yalnızca Yahudi yerleşim birimleri" tarafından kullanılmak üzere çalındığını ve Filistinlilerin ikamet ve hareket özgürlüğünden mahrum bırakıldığını, "ayrı rezervlerde ve gettolarda" yaşadıklarını, aynı konuda geçen kararda kullanılan dili tekrarlayarak iddia etti.

Kilise, İsrail'de ve tartışmalı bölgelerde yaşayan Yahudi olmayan Arapların "aşağı bir statüye" sahip olduğunu ve Filistinlilerin "ülkelerinin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamına" katılamadıklarını belirtti.

Karar, oylamanın gerekçesi olarak, "Bu öneri, Güney Afrika'da apartheid rejiminin uluslararası düzeyde kabul edildiği dönemde yaşanana benzer şekilde, İsrail ve Filistin halkları için barışçıl bir uzlaşmaya yol açacağı umuduyla yürütülüyor" dedi.

"Hıristiyanlar 1950'lerde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ayrımcılığa ve daha sonra Güney Afrika'daki apartheid'e karşı seslerini yükselttiler. Yine seslerini yükseltmeli ve İsrail'in Filistinlilere yönelik ayrımcılığını kınamalı ve bu ayrımcılığın temsil ettiği insanlığa karşı suça bir isim vermelidirler.”

Karar, Hristiyanlar arasındaki, apartheid teriminin İsrail'e atfedilmesinin antisemitizm karakterizasyonuna yol açabileceği, İsrail'e gereğinden fazla odaklanmaya veya yapıcı diyalogu engelleyebileceğine ilişkin endişeleri reddetti ve bazı Hristiyanların Holokost ve başarısızlık nedeniyle meşru eleştirilere girişmeyeceklerini belirtti.

Kararı okuyunca, "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Nazi Holokost'unun dehşeti ortaya çıktığında, dünyanın dört bir yanındaki Yahudiler 'bir daha asla' dediler. "Hıristiyanlar da, bir hükümet sistematik ayırma, baskı ve temel insan haklarını inkar yoluyla bir etnik grubun başka bir etnik grup üzerinde tahakküm kurmasını ve sürdürmesini sağlayan yasalar çıkarsa, bir daha asla sessiz kalmayacaklarına yemin ettiler. O zamanlar kötülüğe karşı sessizlik yanlıştı ve şimdi de sessizlik yanlış.”

Nakba Anma Günü'nü Anma

Uluslararası Katılım Komitesi oybirliğiyle Kilise liderlik organlarını 15 Mayıs'ı "Filistin Nakba Anma Günü" olarak belirlemeye ve bunu Presbiteryen Planlama Takvimi'nin bir parçası olarak her yıl anmaya yönlendiren bir kararı kabul etti.

Her 15 Mayıs'ta Filistinliler Nakba'yı (felaket) anarlar - İsrail Devleti'nin kuruluşu ve o sırada Filistin’deki terör olaylarını 1948 Arap-Yahudi Savaşı'nın neden olduğu Filistinli mültecilerin göçü.

Karar, Nakba'nın "İsrail'in kendisinin kurulmasına değil, savaşın Filistin halkı üzerindeki etkisine atıfta bulunduğunu" belirten eski belgelere vurgu yaptı ve yeni kararın "terörizm ve 750.000 Filistinlinin Siyonist güç tarafından sınır dışı edilmesi" olarak tanımlandı.

Kudüs'ün "Yükseltilmiş Siyonist-Yahudi kimliği"

Kilisenin Uluslararası Katılım Komitesi tarafından oybirliğiyle kabul edilen bir diğer madde, kilisenin Kudüs'le ilgili endişelerine ilişkin bir tavsiyeydi. 

Açıklamada, "Kudüs'ün çehresi, Müslüman ve Hıristiyan Filistinlilerin hareket, ikamet ve insan hakları üzerindeki yoğun kısıtlamalarla birlikte, yükselen bir Siyonist-Yahudi kimliği yönünde hızla değişiyor.”

"İsrail Devleti'nin politikaları, Müslümanların ve Hıristiyanların tarihi iddialarını ve ibadet özgürlüğünü göz ardı ederek dinler arası gerilimi istikrarlı bir şekilde artırıyor."

Kilise, dini hoşgörünün ötesinde, Trump yönetiminin ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını barış umutlarına zarar verdiğini söyleyerek reddetti. 

Kilise ayrıca yaptığı açıklamada, "Hıristiyan Siyonizminin putperestliğe ve sapkınlığa eğilimli doktrinlerini" reddettiğini de belirtti.

Kararlara tepki

Kilise, geçmişte İsrail'e karşı sert tutumu nedeniyle eleştiriler aldı. 

Şubat ayında 29 STK'ya katılarak ABD Kongresi’ne İbrahim Anlaşmalarını reddetme çağrısında bulundu ve İsrail ile Arap devletleri arasındaki ilişkileri normalleştiren barış anlaşmasını "tehlikeli" olarak nitelendirdi.

 

The Jarusalem Post-Tercüme: İsrail Post



Yeni yorum ekle