Reisi: İşgalci İsrail rejiminin bölgedeki varlığı her zaman tansiyonu yükseltmiştir

Per, 30/06/2022 - 06:59

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi, Türkmenistan'da düzenlenen 6. Hazar Denizi Kıyısı Ülkeler Liderler Zirve Toplantısı öncesinde Azerbaycanlı meslektaşı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

Welayet News  - İki lider, 6. Hazar Denizi Kıyısı Ülkeler Liderler Zirve Toplantısı öncesinde bir araya geldi.

İşgalci İsrail rejiminin bölgedeki varlığının tansiyon sebebi olduğun dile getiren Cumhurbaşkanı Reisi, ''Bu rejimin varlığı asla bölge güvenliğinin yararına değildir. Bölgede güvenlik ancak ve ancak bölge ülkeleri ve Hazar komşularının işbirliği ile gerçekleşir'' diye belirtti.

Bölgesel toplantıların düzenlenmesinin en önemli avantajlarından birinin komşu ülke yetkililerinin görüşmesi ve daha iyi anlaşmalarına katkı sağlaması olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Reisi, iki ülke ilişkilerinin mevcut kapasiteler dikkate alınarak artırılması gerektiğine işaret ederek, ''Kapasiteleri devreye koyarak siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. İran komşu ülkelerin zor gün dostu olduğun kanıtlamış ve zorluklarda asla dostlarını yalnız bırakmaz'' değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın başta enerji ve inşaat sektörü olmak üzere teknik ve mühendislik hizmetleri alanındaki üst düzey imkan ve olanaklarına işaret eden reisi, ''İran'ın transit ve taşımacılık gibi lojisitik ve jepolitik kapasiteleri, ikili ilişkileri ve ayrıca Hazar Denizi kıyısındaki ülkelerin ilişkilerini güçlendirebilirz'' diye konuştu.

İşgalci İsrail rejiminin bölgedeki varlığının tansiyon sebebi olduğun dile getiren Cumhurbaşkanı Reisi, ''Bu rejimin varlığı asla bölge güvenliğinin yararına değildir. Bölgede güvenlik ancak ve ancak bölge ülkeleri ve Hazar komşularının işbirliği ile gerçekleşir'' diye belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de bu görüşmede yaptığı açıklamada, İranlı meslektaşı ile geçen Aralık'ta yine Aşkabat'ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nda bir araya geldiğine dikkati çekerek, ''O görüşme sonrası ikili ilişki düzeyi yükselmiş ve bugünkü görüşmemizin de ikili işbirliği seviyesini yükseklere çıkarmasını umuyorum'' dedi.

Bu görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Reisi, Türkmenistan Parlamento Başkanı Kurbankulu Berdimuhammdov ile görüşmüştü.

Türkmenistan'ın başkenti bugün 6. Hazar Denizi Kıyısı Ülkeler Liderler Zirve Toplantısı'na ev sahipliği yapacak. İran da Hazar Denizi'nin en önemli ülkelerinden biri olarak ve bu denize komşu ülkelerin serbest denizlere erişim güzergahı konumuyla en üst düzeyde toplantıya katılacak.

İran, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan liderleri, Hazar Denizi'ne kıyıdaş ülkelerin liderleri olarak Aşkabat'ta bir araya gelecek. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı Reisi bu sabah saatlerinde üst düzey siyasi ve ekonomik bir heyetin başında toplantıya katılmak üzere Türkmenistan'a gitti.

Cumhurbaşkanı Reisi bu ziyaret kapsamında Zirve Toplantısı'nda konşma yapmanın yanı sıra diğer ülke meslektaşları ile de görüşecek.

1. Hazar Denizi Kıyısı Ülkeler Liderler Zirve Toplantısı, dönemin Türkmenistan Cumhurbaşkanı Sefer Murad Niyazov'un önerisiyle ve Hazar Denizi'nin hukuki rejiminin belirlenmesi amacıyla Mayıs 2002'de kıyıdaş ülkelerin cumhurbaşkanlarının katılımıyla Aşkabat'ta düzenlenmişti. İran ise ikinci toplantıya 2007 yılında ev sahipliği yaptı.



Yeni yorum ekle