İran, Tahran ve Riyad'daki Büyükelçiliklerin Yeniden Açılmasını Destekliyor

Pt, 27/06/2022 - 09:46

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile yaptığı görüşmede, İran'ın Tahran ve Riyad'daki büyükelçiliklerin yeniden açılmasını desteğini belirterek, İran ve Mısır arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin bölge ve İslam dünyasının çıkarına olduğunu ifade etti.

Welayet News  - İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Pazar günü, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile bir araya geldi ve bölgedeki son gelişmeler ve konular ve iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Bu görüşmeye Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de katıldı.

İran Dışişleri Bakanı, Yemen'deki ateşkese değinerek, İran'ın ateşkesin devam etmesini desteklediğini ve bu ülkedeki insani kuşatmanın sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Hüseyin Emir Abdullahiyan şu ifadelerde bulundu: ‘İran İslam Cumhuriyeti, bölgenin sorunlarının çözümünün bölge içinde  olduğunu düşünüyor ve Irak'ın, diyalog unsurunu güçlendirme çabalarını ve İran İslam Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan arasındaki bölgesel denklemler ve diyalogdaki yapıcı rolünü takdir ediyor. İran İslam Cumhuriyeti bölgenin iyiliğinden başka bir şey istemiyor ve iki ülkenin başkentlerinde büyükelçiliklerin yeniden açılmasını destekliyor.’

Hatırlatmak gerekir ki, şu ana kadar Bağdat'ta İran ile Suudi Arabistan arasında beş tur müzakere yapıldı. El-Kazımi de Suudi Arabistan ziyaretinin ardından İran'a giderek dün Tahran'da Ayetullah Reisi ile bir araya geldi.

Emir Abdullahiyan, İran ve Mısır arasındaki ortak noktalara değinerek,  Tahran ve Kahire arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin bölgenin ve İslam dünyasının çıkarına olduğunu belirtti ve “İran ve Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler çıkarların korunması düzeyindedir” dedi.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de bu görüşmede, İran İslam Cumhuriyeti'nin bölgedeki gelişmelerdeki rolünü ve konumunu ve Irak'a yakınlığını vurgulayarak şunları söyledi: ‘Irak, İran İslam Cumhuriyeti ile ikili ilişkileri geliştirme konusunda ciddidir ve bölgede güven verici bir rol oynamaya devam etmektedir.

İki ülke arasındaki ilişkiler kapsamlı olarak gelişmeli ve olası engeller kaldırılmalıdır. Bölgesel diyalog ve işbirliğini güçlendirmeye yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz.’

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ayetullah Reisi de el-Kazımi ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi: ‘Irak ile ilişkilerimiz sıradan ve geleneksel değil, çok derin ve köklüdür. Bu ilişkilerin kökleri iki ulusun kültürüne ve inançlarına dayanmaktadır ve bu irade, her alanda ilişkileri geliştirmek için iki ülke yetkilileri arasında derinden mevcuttur. Komşularımızla ilişkileri geliştirme politikası doğrultusunda, biz bugün Irak'ı İran milletine en yakın millet olarak görüyoruz ve Irak'la çeşitli alanlarda çok yakın ilişkilerimiz var.’



Yeni yorum ekle