Amerikan Web Sitesi: İran Torpidoları Düşman Gemilerine Ciddi Hasar Veriyor

Pt, 20/06/2022 - 10:39

Amerikan analitik web sitesi, İran denizaltı filosunun uçak gemisi yapısına ciddi şekilde zarar verebilecek torpidolarla donatıldığını yazdı.

Welayet News  - Bir Amerikan askeri analiz web sitesi, İran'ın, Fars Körfezi ve çevresindeki sulardaki ABD uçak gemileri de dâhil olmak üzere bölgedeki ABD askeri teçhizatına saldırma olasılığı hakkında şunları yazdı: ‘İran Donanması'nın Kilo sınıfı denizaltı filosu, bir uçak gemisinin yapısına ciddi şekilde zarar verebilecek torpidolarla donatılmıştır.

19 Forty Five web sitesinde savunma konuları analisti olan Maya Carlin, Pazar günkü makalesinde şunları yazdı: ‘Pek çok uzman, herhangi bir savaşta Rusya ya da Çin'in ABD Donanmasının uçak gemisini batırıp batıramayacağını soruyor. Bu, savaş gemilerinin artık işlevselliğini yitirdiği anlamına mı geliyor? Peki ya askeri cephaneliğinde büyük miktarda füzesi olan İran gibi diğer ülkeler ne olacak? İran, son tatbikatlarda bir uçak gemisi de dâhil olmak üzere ABD askeri teçhizatını imha etme tatbikatı yaptı.

ABD savunması her yönden üstün olsa da İran'ın bir ABD Donanması uçak gemisini potansiyel olarak başarılı bir şekilde imha etmesi de imkânsız değildir. 2015 yılında Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'ndan geçen USS Harry S. Truman uçak gemisinin yakınlarına füze fırlattı. ABD Merkez Komutanlığı, (Centcom teröristleri) İran’ın bu saldırısını “çok kışkırtıcı” bir saldırı unvanıyla kınadı ve “İran Devrim Muhafızları’nın amacı, ABD’nin bölgedeki varlığını tehdit etmektir” ifadesinde bulundu.’

Bu analist, 2019 yılında Umman Denizi'ndeki Fucayra limanı yakınlarındaki petrol tankeri saldırısına da değinerek şunları yazdı: ‘Dünyanın petrol tüketiminin yaklaşık beşte biri Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor ve bu onu stratejik bir suyolu haline getiriyor. İran, bu son hamleleriyle, petrol akışını ve dünya ekonomisini bozabilecek kapasitede olduğunu göstermiştir.

İran’ın torpidoları ve füzeleri tek başına ABD Donanması uçak gemisi için önemli bir tehdit oluşturmasa da İran'ın bunu yapacak silahları olabilir. Devrim Muhafızları son yıllarda silah cephaneliğini genişletme ve ilerletme çabalarını hızlandırdığı için, İran'ın kabiliyetinin artması, ABD dâhil olmak üzere İran’ın düşmanları için daha büyük bir tehdit sayılmaktadır.

İran Donanması'nın Kilo sınıfı denizaltı filosu, bir uçak gemisinin yapısını ciddi şekilde etkileyebilecek torpidolarla donatılmıştır. Ayrıca İran, ABD teçhizatını hedef alabilecek uzun menzilli balistik füzeler üretebilmiştir.’

Tags: 


Yeni yorum ekle