Reuters: Suudi Arabistan Ensarullah ile Uzun Vadeli Bir Anlaşma İstiyor

Çar, 15/06/2022 - 07:36

İşgalci Suudi-BAE koalisyonunun Yemen'deki hedeflerine ulaşamamasının ardından Suudi yetkililer, uzun vadeli bir anlaşmaya varmak için Ensarullah ile müzakerelere başladı.

Welayet News  - Salı günü iki bilgi sahibi kaynak şu açıklamalarda bulundu: ‘Riyad, Ensarullah hareketiyle doğrudan görüşmelere başladı ve iki taraf Suudi sınırı boyunca güvenlik ve Yemen ile herhangi bir barış anlaşmasından sonra gelecekteki ilişkiler konusunu görüştü.’

Reuters bu kaynaklardan naklen şu açıklamalarda bulundu: ‘Ateşkes anlaşmasının uzatılmasından önce, geçen ay iki taraf arasında şimdiye kadar şiddetli müzakereler yapıldı.’

Bu kaynakların ifadesine göre, üst düzey Suudi yetkililer ile Ensarullah arasında sanal olarak görüşmeler yapıldı ve yeterli ilerleme sağlanırsa Umman'ın başkenti Maskat'ta doğrudan görüşmeler yapılması planlanıyor.

Reuters ayrıca şu açıklamalarda bulundu: ‘Suudi hükümeti ve Yemen Ensarullah hareketi bu konuda bir yanıt vermedi.’ Bu kaynaklar ayrıca şunları söyledi: ‘Suudi yetkililer ve Ensarullah, sınır güvenliği konusunda uzun vadeli bir anlaşma konusunu değerlendiriyorlar.’

Bu kaynaklar, işgalci Suudi-BAE koalisyonunun birkaç yıldır Yemen'de işlediği suç ve cinayetlere değinmeden şunları söyledi: ‘Riyad, Yemen balistik füzeleri ve insansız hava araçları konusunda derin endişe duyuyor.’

Uzmanlar, Suudi Arabistan'ın artık Yemen'in güneyindeki Cumhurbaşkanlığı Konseyi gibi bir kurumu desteklemenin yararlı olmadığı sonucuna vardığını ve çöküş olasılığının güçlü olduğunu vurguluyor. Suudi hükümeti bu nedenle Yemen hükümeti ile kalıcı bir anlaşmaya varmak zorunda kalmıştır.

Yemen’in bazı önemli bölgelerinde yolların yeniden açılmasına ilişkin müzakerelerin birinci ve ikinci turu Ürdün'ün başkenti Amman'da yapıldı ancak başarısız oldu ve müzakere heyetleri bu görüşmeleri terk etti. ABD temsilcisi ve BM temsilcisi, Ulusal kurtuluş hükümetinin (San’a) Ürdün'deki müzakerelerin hükümlerini kabul etmesinde ve stratejik Taiz eyaletinin yollarının yeniden açılmasında ısrar ediyor.

San’a, Yemen halkının acılarını hafifletmek için insani yolların yeniden açılması gerektiğini vurgularken, istifa eden hükümet ve Suudi koalisyonunun müttefikleri, bu stratejik bölgeye asker ve teçhizat transferi için daha fazla yolun açılmasını istiyorlar. San’a hükümeti savaş yanlısı taktikleri reddediyor ve diğer tarafı dürüst bir diyalog kurmaya davet ediyor. San’a, görüşmelerin çıkmaza girmesi halinde tek taraflı olarak bir plan sunacağını vurguladı.

Bununla birlikte, Yemen'in misilleme saldırılarından bıkan Suudi Arabistan, mübarek Ramazan ayı arifesinde Yemen'de iki aylık ateşkes teklifi sundu ve bu ateşkes tekrar uzatıldı. Ensarullah'ın Cidde rafinerisine ve Kuşatmayı Kırma Operasyonu 3 çerçevesindeki operasyonlarıyla diğer hedeflere başarılı bir şekilde saldırmasından birkaç gün sonra gelen ateşkes teklifi, Yemen'deki gelişmeleri gözlemleyenlere sürpriz oldu. Suudilerin ateşkesi uygulamadaki ciddiyeti ve bu ateşkesin perde arkasındaki hedefleri konusunda birçok şüphe vardı. Aradan geçen zaman şüpheleri doğruladı ve Suudilerin ateşkes değil, Yemen konusunda daha büyük bir hedefe ilerlemek için bir zemin aradıklarını gösterdi.



Yeni yorum ekle