Hatibzade: Tahran, UAEA Yönetim Kurulu'nun kararına yanıt verecek

Pt, 06/06/2022 - 19:08

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi'nin İran nükleer programı ile ilgili sunduğu rapora tepki gösterdi.

Welayet News  - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi'nin İran nükleer programı ile ilgili sunduğu raporun acele ile hazırlandığını düşündüklerini söyledi.

Bu raporda İran'ın teknik açıdan özenle sunduğu yanıtlara yer verilmediğini belirten Hatibzade, UAEA raporunun dakik olmadığını dile getirerek, "5 Mart 2022'den bugüne kadar UAEA ile üç tur toplantı yaptık ve bir kez de yorumlarımızı yazılı olarak kendilerine ilettik." dedi.

İran devlet televizyonuna konuşan Hatibzade, UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı ile ilgili olarak, “Toplantının sonucu hakkında fikrimiz yok, ancak İran’ın yanıtı orantılı olacaktır." ifadesini kullandı.

ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu'na sunduğu karar tasarısına tepki gösteren Hatibzade, şunları kaydetti:

"Sayın Dışişleri Bakanımız, UAEA raporunun yanı sıra ABD ile üç Avrupa ülkesinin diplomasiye aykırı olan girişimin Tahran tarafından kabul edilmeyeceğini dile getirdi. Bize göre söz konusu karar tasarısı yapıcı değil. Bunun Ajans ile olan işbirliğimiz ile müzakere sürecini olumsuz etkileyeceğine inanıyoruz. Bu tasarıyı hazırlayanlar herhangi bir kararın İran tarafından reddedileceğini bilmelidir."

İranlı sözcü, "UAEA Yönetim Kurulu üyelerinden Siyonist Rejim'in kötü niyetleri ve tasarıyı hazırlayanlar konusunda dikkatli olmalarını istedik ve İran'ın yarattığı diplomasi penceresinin açık kalması için tasarıya ret oyu vermelerini talep ettik." diye konuştu.



Yeni yorum ekle